NRK Meny
Normal

Russland dropper visumkrav for fotballfans

Tilskuere med kampbillett kan reise visumfritt til Russland under fotball-VM neste sommer. Fotballfans i grensebyen Kirkenes jubler – og forbereder seg på fotball og kultur i verdensklasse.

Remi Johansen - visumfritt fotball-VM

Remi Johansen trener fotball sammen med sønnen Liam (2 år) i Kirkenes. Neste sommer drar Johansen sammen med kompisgjengen visumfritt til Russland for å se fotball.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– St. Petersburg er en veldig fin by med masse flotte bygg som jeg lenge har hatt lyst til å besøke. Vi er en kompisgjeng som reiser bortover. Vi blir nok også å se en del uteplasser, det er ikke noe vi kan legge skjul på, smiler Remi Johansen (27) fra Kirkenes.

Russland gjør seg klar for å arrangere verdens største idrettsarrangement neste sommer, og i den forbindelse slipper fotballfans den noe kompliserte visumsøknadsprosessen.

Prestisjearrangement

Den russiske visumprosessen er ofte både tidkrevende og dyr, og det er krav om gyldig invitasjon, som utstedes av godkjente offisielle reisebyråer, hoteller eller myndighetsorganer, og reiseforsikringer.

Men under mesterskapet har Russland lettet på reglene, og det eneste tilskuere og andre tilreisende behøver å huske på er å registrere seg med et såkalt ID-kort for fans – og ha gyldig pass, selvsagt.

Dette passer som hånd i hanske for Johansen og kompisene.

– Mitt multivisum til Russland går ut et par dager etter at fotball-VM starter. Det at man kan reise inn uten visum gjør jo alt så mye lettere, sier Johansen.

St Petersburg

St. Petersburg blir kalt Russlands nordlige hovedstad og er kjent for sine mange flotte bygg og kanaler. Sommertid er de nattlige brohevingene flotte postkortmotiv.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / REUTERS

Langt fram til permanent visumfrihet

Ordningen har allerede vært prøvd ut under årets prøve-VM og blir nå videreført til neste års mesterskap, bekrefter den russiske ambassaden i Oslo.

Russiske myndigheter avviser at visumlettelsene under fotball-VM er første skritt på vei mot permanent visumfrihet.

– Selve ordningen gjelder bare for verdensmesterskapet og betyr ikke at dagens visumregler for innreise til Russland skal endres. Datoene for den visumfrie perioden i forbindelse med fotball-VM i 2018 er ikke offentliggjort ennå, skriver konsul Arina Kabalova ved Den russiske ambassaden i Oslo i en e-post.

Murmansk

Murmansk er med sine 300.000 innbyggere verdens største by nord for polarsirkelen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Kan bryte ned stereotyper

Johansen tror fotball-VM kan være med på å endre det synet mange nordmenn har på Russland. To turer til Murmansk har snudd opp ned på det inntrykket 27-åringen hadde om nabolandet.

– Jeg reiste til Russland første gang i desember i fjor. Jeg hadde mange fordommer og tenkte at Russland er gammelt, dårlig og ikke fint, og i alle fall har de ikke god mat der. Men turen bort dit var bare helt fantastisk. Vi var i Murmansk og utenpå ser jo ikke bygningene så pene ute, siden det er kommunen som eier dem.

– Men innvendig er det bare praktfullt, helt nydelig. Det er god mat og veldig billig drikke – så du har det veldig fint som nordmann på byen der borte, sier Johansen.