NRK Meny
Normal

Russland dropper kravet om at flyktningene må sykle

Politiet vil la avviste asylsøkere kjøre buss tilbake til Russland. Siden desember har de jobbet for å få russerne til å myke opp regelverket som krevde at de skulle sykle.

Flyktninger ankommer Norge

RETUR MED BUSS: Mange av flyktningene som er kommet til Norge, som her på Ankomstsenter Finnmark, blir avvist og sendt tilbake til Russland. Heretter skal de slippe å sykle.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Nå vil de åpne for retur av asylsøkere over Storskog med buss.

– Russiske myndigheter har nylig bekreftet at utenlandske borgere med gyldig, permanent opphold eller multivisum til Russland kan returneres med buss, skriver politiet i Finnmark i en pressemelding litt over klokka 15.

Politiet har hatt kontakt med russiske grensemyndigheter om saken siden begynnelsen av desember.

Effektivt og sikkert

– Vi er tilfreds med at kontakten med russiske grensemyndigheter har bidratt til at grensepassering over Storskog ved retur fra Norge til Russland kan skje på en effektiv og sikker måte, sier politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta.

Siste uttransport på Storskog skjedde mandag 21. desember. Fram til da måtte flyktningene sykle over grensen, på samme måte som de kom inn i Norge, men nå blir det slutt på den praksisen.

På en pressekonferanse klokka 16 kunne Hætta ikke svare på når de første ville bli busset over.

– Det praktiske jobber vi fremdeles med. Vi komenterer ikke framtidig retur, men vi skal iverksette så snart som mulig, sier politimesteren.

Hætta sier at det er lite sannsynlig at norsk politi blir med over på russisk side.

De aktuelle flyktningene returneres i tråd med den omstridte regelendringen Stortinget vedtok i november. Den innebærer at de kan sendes tilbake til et trygt tredjeland, selv om de ikke har status som flyktning der.

– Retur med buss er utvilsomt tryggere og mer praktisk enn med sykkel, spesielt nå om vinteren, sier prosjektleder for Politiets utlendingsenhet i Finnmark, Tor Espen Haga.

Sykkelberg

Han sier at de som returneres blir transportert over grensen til by eller tettsted som er utenfor det russiske grenseområdet.

Retur med buss betyr også at politiet slipper å hente samle inn sykler til å gjennomføre returer.

Sykkelberget ved grensestasjonen på Storskog er blitt symbolet på flyktningstrømmen i nord. Det vakte oppsikt at tusenvis av sykler ble destruert, og enda mer at politiet etter hvert måtte skaffe sykler for å sende flyktningene tilbake igjen.

Sykler på Storskog

Sykkelberget ved grensestasjonen på Storskog er blitt symbolet på flyktningstrømmen.

Foto: Anders Stang Lund / Politiet