NRK Meny
Normal

Russland ber på nytt om hjelp til heving av fly

Russlands ambassade har igjen sendt brev til Norge om å få hjelp til å heve et gammelt krigsfly i Tanafjorden. Sist ble forespørselen avslått.

Russisk krigshelt skutt ned over Tanafjorden

Flyet russerne ønsker å få hevet skal ligge ytterst i Tanafjorden. Den høyt dekorerte piloten Jevgeni I. Frantsjev gikk ned med flyet.

Foto: Wikipedia / NRK

Det er ABC Nyheter som skriver at russerne nå har kommet med en forespørsel til Utenriksdepartementet om heving av flyet som ble skutt ned i 1942. En lik forespørsel til Forsvarsdepartementet i fjor, ble avslått tidligere i år. Noe som skapte store reaksjoner lokalt.

– Brevet er mottatt og saken er til behandling hos oss, bekrefter Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Bakgrunnen for saken: Russerne vil ha hjelp til heving av gammelt krigsfly

– Fortjener å gravlegges i hjemlandet

Da norske myndigheter sa nei i midten av januar vurderte de det som militært samarbeid hvis Norge skulle hjelpe til, noe som er uaktuelt etter Russlands inntog i Ukraina. Forsvarsdepartementet ba russerne sende forspørselen til Utenriksdepartementet. Det har de nå gjort.

Den russiske ambassaden ber UD «om bistand til å hedre minnet til de sovjetiske flygere som mistet livet under annen verdenskrig under frigjøringen av Øst-Finnmark».

ABC Nyheter har vært i kontakt med den russiske historikeren Ravil Gabdelhakov som har skrevet en biografi om den da 22 år gamle piloten Jevgeni I. Frantsjev som mistet livet under 2. verdenskrig da tyskerne skjøt ned flyet.

Kåre Simensen

Kåre Simensen er en av mange politikere fra Finnmark som har engasjert seg i saken. Si ja, er hans oppfordring til regjeringen.

– Vi mener krigshelter som døde for å forsvare verden fra den fascistiske trusselen fortjener å bli gravlagt i hjemlandet, sier forfatteren til nettstedet.

– Bør holdes utenfor politisk retorikk

Den russiske forfatteren skriver videre i eposten til ABC Nyheter at han ikke har forståelse for det norske avslaget.

– De som stanset det fascistiske angrepet på verden bør holdes utenfor politisk retorikk, det er min dypeste og mest respektfulle mening.

Den oppfatningen deler mange politikere fra Finnmark, og i Kirkenes ble det demonstrert mot regjeringen nei. Kåre Simensen i Arbeiderpartiet ber nå igjen regjeringen om å bistå russerne.

– Mitt råd til Utenriksministeren og andre regjeringsmedlemmer, se på det som en del av søk-og redningsamarbeidet som vi har med Russland i nord, skriver han på Facebook.