Normal

Russisk TV avslørte undervannsdrone med atomvåpen

Den russiske marinen utvikler en undervannsdrone med atomvåpen. Det viser offisielle dokumenter vist i TV-reportasjer i store russiske TV-kanaler. Dronen skal festes til undersiden av en ubåt, og skal kunne gå med egen hjelp fra Barentshavet til østkysten av USA.

Avslørte hemmelige torpedoplaner ved uhell i Russland

Planene for torpedoene med atomstridshode. TV-reportasjene ble raskt fjernet, men bildene spredte seg på internett.

Foto: Russisk statlig TV

Mandag hadde president Vladimir Putin et av sine ordinære møter med sine generaler i Sotsji. De statlige styrte TV-selskapene, NTV og Kanal 1, rapporterte om Putins bekymring for at USA med nye våpensystem skal bli militært overlegen Russland. Samtidig viste reportasjene nærbilder av en general som ser på hemmelige dokumenter med tegninger og detaljer av et våpensystem Status-6.

Kreml har senere innrømmet at russisk TV ved en feiltagelse viste det hemmelige våpensystemet. Reportasjene er senere fjernet fra Internett.

Nærbildene av dokumentene i reportasjene viser at hovedkomponent i våpensystemet Status-6 er en drone festet til undersiden av en atomubåt, 09851, en ubåt som ble påbegynt bygd i fjor.

En foreløpig versjon av våpensystemet skal være klart om fire år, og test av systemet skal gjennomføres i 2019 og 2020. Dronen skal være i stand til å operere ned på 1000 meters dyp, ha en fart på 100 kilometer i timen, og vil trolig være atomdrevet. Hver ubåt med våpensystemet Status-6 skal ha tre til seks droner.

USA kjent med planene

Et dokument vist på russisk TV forteller om formålet med våpensystemet på følgende måte:

Skade viktige deler av motstanderens økonomi i kystområder og påføre uakseptabel skade på landets områder ved å gjøre store deler radioaktive og dermed ubrukbare for militære, økonomiske og andre aktiviteter i et langt tidsperspektiv.

USA har vært kjent med planene. Pentagon frykter at dronene skal kunne ødelegge havnebyene Kings Bay og Puget Sound på den amerikanske østkysten som brukes av amerikanske atomubåter, ifølge den amerikanske militære eksperten Bill Gertz.

USA skal ikke ha planer om å utvikle en tilsvarende drone, men utvikler forskjellige typer undervannsdroner, også med våpen.