NRK Meny
Normal

Russisk tråler dumpet skrot i sjøen – avslørt av navnelapp

Fisker Jan Ingvald Markussen hevder russiske fiskere har dumpet tonnevis med søppel i norske farvann i årevis. Nå har han levert bevis for det siste skrotfunnet til politiet.

Dumpet russisk trål

SPOLERTE FISKET: Her jobber rekefiskerne Joakim Berg Hansen (til venstre) og Jan Ingvald Markussen med å fjerne russernes skrot fra sin egen trål.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Navnelapp på dumpet avfall fra russisk tråler

Flere merker var pakket sammen med det dumpede avfallet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Jan Ingvald Markussen fikk to–tre tonn med skrot i reketrålen under fisket på Varangerfjorden i Øst-Finnmark.

– Ødelagt trålbruk, tapt fisketid, og lang tid for å komme i orden. Det koster mye penger, sier han oppgitt til NRK.

Markussen mener det fort kan koste ham 200.000 kroner eller mer. Til sammenligning ville det kostet tråleren omkring 6000 kroner å levere avfallet på lovlig vis i Kirkenes, etter det NRK får oppgitt fra det lokale avfallsselskapet.

Synder røpet seg

Markussen sier dumping fra trålflåten er blitt et økende problem og en stor plage for fiskerne. Nå vil han kreve erstatning. For denne gangen røpet synderen bak forsøplingen seg:

Skrotet, i form av en brukt trål og stålvaier, bar navnemerker som peker mot et russisk rederi.

Navnemerkene har han nå overrakt til politiet sammen med en anmeldelse.

Jan Ingvald Markussen og Andreaas Kjersheim

Navnelapper fra den dumpede trålen bør gjøre det mulig å finne den skyldige, mener rekefisker Jan Ingvald Markussen. Her overrekker han bevisene til politibetjent Andreas Kjersheim på Vadsø politistasjon.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Kjenner ikke omfanget

Underdirektør Alf Tore Sørheim i Sjøfartsdirektoratet har ingen statistikk, men tror de sjøfarende har skjerpet seg med årene.

– Det er blitt strengere krav, også til tilsynet, så man har en følelse av at det er mindre forsøpling nå enn det var for en god del år siden.

Truls Gulowsen i Greenpeace Norge har ikke hørt om systematisk dumping, men slår fast at det er mye utstyr som forsvinner fra fiskerinæringa – mer eller mindre bevisst.

– Tapte bruk er et stort problem. Ved strandrydding langs norskekysten og på Svalbard er det stort sett fiskerirelatert søppel som dukker opp, sier Gulowsen.

Jan Ingvald Markussen og Joakim Berg Hansen

Jan Ingvald Markussen og Joakim Berg Hansen har et svare strev med å fjerne skrotet, som er fastnet på 300 meters dyp.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Får lite oppmerksomhet

Jan Ingvald Markussen frykter at ingen vil ta ansvar for forsøplingen.

– Det blir ikke tatt opp i noe særlig grad, av verken myndigheter eller andre, sier Markussen.

Sjøfartsdirektoratet mener derimot de har gode rutiner.

– Sjøfartsdirektoratet gjennomfører jo ikke tilsyn på alle båter som kommer til kai, så mye er mye som basert på risikoutvelgelse og bekymringsmeldinger. Ellers er det systemer som forteller hvilke båter vi bør prioritere.

Sørheim ber folk tipse dersom folk ser noe mistenkelig.

Kan avsløres

Markussen mener det er mulig å avsløre planer om ulovlig dumping, fordi trålmannskap ofte plasserer skrot på dekk, klart til å slippes i sjøen. NRK får dette bekreftet av en annen kilde med kjennskap til miljøet.

Markussen mener havnemyndighetene dermed kan stoppe virksomheten:

– De må sørge for at det blir kontroll av fartøyene før de går fra kai, slik at avfallet blir levert til miljøstasjoner, sier han.