NRK Meny
Normal

Russen: – Nei betyr nei!

Amnestys «Nei er nei-kampanje» som skal forebygge seksuelle overgrep i russetida får storstilt støtte hos russen i Norge.

Nei er nei-kampanje

SIER NEI: Russ over hele landet støtter kampanjen som skal forhindre seksuelle overgrep i russetida.

Foto: Marte Lindi

I morgen er det russedåp på de videregående skolene i Finnmark, og med den markeres starten på russefeiringen i Norge.

Russen i Finnmark ser for seg at det kan bli en fuktig start.

– Jeg tror det kan bli en tøff måned, der mye skole og mye festing skal kombineres, smiler russepresident i Alta, Jacob Hagan.

Utsatt gruppe

Russ 2015 og russens organisasjoner har det siste året har støttet unisont opp om Amnestys kampanje mot voldtekt. Sammen med utstyrsprodusentene for russemateriell har Amnesty sendt ut titusenvis av strykemerker til russen der det står: «Nei Er Nei – Voldtekt = sex uten samtykke».

Hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt. Halvparten av dem som blir voldtatt er under 18 år, ifølge en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Russen er dermed i aldersgruppa som er mest utsatt for seksuelle overgrep.

– All russ oppfordres til å støtte denne kampanjen. Vi i russestyret oppfordrer alle til å ta vare på hverandre, og respektere at nei er nei, og passe på at ingen går over streken, sier Hagan.

Jacob Hagan

Russepresident på Alta videregående skole Jacob Hagan oppfordrer alle medruss til å ta vare på hverandre i russetida.

Foto: Marte Lindi

– Overveldende

– Mottakelsen kampanjen har fått av russen har vært overveldende. Søker du på #NeiErNei i sosiale medier, oppdager du fort at russen er klar til å ta ansvar for både egen og andres trygghet, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International på organisasjonens egen hjemmeside.