NRK Meny
Normal

Røkke lukter på Murmansk

Kværner kan få milliardkontrakter om bygging av flytende fabrikker for gass i Murmansk, bekrefter flere uavhengige kilder.

Oljesatsing i Russland

Slik presenterer Ølen Betong satsingen i Russland i en intern presentasjon.

Foto: Illustrasjon fra Ølen Betong

Planen er å bygge fabrikkene for å kjøle ned gass, LNG-anlegg, i tørrdokk, og slepe de ferdige fabrikkene for produksjon på Jamalhalvøya. I følge informerte kilder ønsker Kværners toppsjef, Kjell Inge Røkke, å besøke Murmansk for å få kontrakten i havn.

Industrieier Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke og Kværner kjemper om storkontrakt i Nordvest-Russland

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nylig var en større delegasjon fra Kværner med representanter fra andre norske selskap på et flere dagers besøk i Murmansk. I følge informerte kilder har Kværner bedt Utenriksdepartementet om en klarering om å gå videre med planene ut fra størrelse av prosjektet og den spente situasjonen mellom øst og vest. Utenriksdepartementet skal ha gitt Kværner beskjed om å kunne gå videre. Også russiske myndigheter skal være positiv til planene.

Ubebodd område

Det er det russiske selskapet NOVATEK som i dag bygger den første LNG-fabrikken på Jamal som står bak planene. Jamal er uten vei og ubebodd med utgjestmilde værforhold. Novatek mener derfor det har klare fordeler å bygge nye fabrikker på store lektere i Murmansk og slepe fabrikkene til gruntvannsområdene på Jamal, seks døgn båtreise øst for Murmansk.

I følge en pressemelding gikk den russiske regjeringen i juni inn for planene med klare retningslinjer for gjennomføringen.

– Lys framtid

Ølen Betong i Murmansk er en av bedriftene som ser muligheter for underleveranser. Selskapet kan produsere betong av flere kvaliteter, blant annet lett betong som er gunstig for sjøtransport. Kværner har hatt møter med Ølen Betong, og vil i høst vil ta standpunkt til utvidelser for å kunne vinne anbud. Administrerende direktør i Ølen Betong, Atle Berge, ser lyst på framtida.

– Det det er snakk om er å bygge opp større verft for produksjon av LNG-anlegg som blir skipa nordover. Delvis fordi det er enklere å bygge her der det er infrastruktur, sier Atle Berge.

Kværner avventer

Pressetalsmann i Kværner, Torbjørn Andersen, vil hverken bekrefte eller avkrefte at Aker er i forhandlinger med NOVATEK om å bygge LNG-fabrikker. Andersen sier at det alltid vil være flere selskaper inne før ved større kontraktermen at selskapet ikke kommer til å gi noen opplysninger før en kontrakt eventuelt er sikra.

Laster kart, vennligst vent...