NRK Meny
Normal

Røde Kors: – De fleste drar til Moskva, eller prøver seg på Finland

Røde Kors i Murmansk er i beredskap om norske asylreturer. Foreløpig er det lite som tyder på at personer som har blitt returnert blir lenge værende i Murmansk.

Murmansk Røde Kors

Irina Smirnova, nummer tre fra venstre, forteller at de er i dialog med krisedepartementet i Murmansk angående asylreturer fra Norge, men sier det er lite som tyder på at personer blir værende i byen. Her sammen med kolleger fra Røde Kors i Murmansk og Sør-Varanger: Vladimir Ruban, Frode Berg, Randi Waage, Tanja K. Pedersen og Polina Vetrova.

Foto: Ole-Tommy Pedersen, Finnmarken

– Murmansk kun er et transittsted for uttransporterte personer, de fleste setter seg på første tog til Moskva, eller forsøker å reise til Finland, forteller Irina Smirnova, koordinator for Røde Kors i Murmansk.

Asylsøkere som blir uttransportert til Russland har sju dager på å registere seg hos migrasjonsmyndighetene etter ankomst.

«Rask» retur til Moskva

Smirnova i Røde Kors sier at det er ingenting som tyder på at noen av de 13 personene som ble sendt ut av Norge sist uke er blitt værende i den arktiske byen.

Togene mot St. Petersbug og Moskva er halvtomme på denne årstiden, og de fleste har mulighet til å komme seg billig til Moskva og St.Petersburg – togturer på mellom ett og halvannet døgn, forteller Smirnova.

– Hvis noen ikke får kjøpt billett har vi et billig hostell hvor man kan overnatte. Ingen vandrer rundt i Murmansk-gatene nå i desperasjon og kunde. Dersom det blir nødvendig vil Røde kors i Moskva også hjelpe til, sier Smirnova.

Murmansk

Den russiske arktiske byen Murmansk ligger rundt tre timer fra Kirkenes og har rundt 300.000 innbyggere.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Sendes ut uten økonomisk hjelp

Politiets utlendingsenhet sier at personer som blir uttransportert i utgangspunktet ikke får økonomisk hjelp fra Norge.

– Det gjøres en individuell vurdering når det gjelder håndpenger for eventuell overnatting eller videre transport. Det er UDI som står for bekledning og mat, skriver kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i en epost til NRK.

Migranter sykler tilbake til Russland over Storskog

Politiets utlendingsenhet har varslet at de vil fortsette å transportere ut asylsøkere til Russland de neste ukene. Her fra en tidligere aksjon før jul

Foto: Stian Strøm / NRK

– Fikk de 13 som ble returnert denne uken pengebeløp av Norge?

– Nei. De som er uttransportert over Storskog til nå har ikke fått utdelt kontanter, men vi vurderer nå om det skal gis et fast pengebeløp, svarer Strømmen.

– De ble rett og slett lurt

Informasjon om at Norge var åpent for alle som ville komme til landet florerte på internett og sosiale medier i fjor høst.

Smirnova har hørt om familier som solgte alt de eide for å reise til Norden og Norge, hvor de ifølge ryktene skulle få et nytt liv tilrettelagt i Norge av norske myndigheter.

– Dette er mennesker som har forlatt alt. Jeg tenker ikke bare på flyktninger fra Syria, men også på dem som har oppholdstillatelse i Russland. Også de har forlatt sine liv og alt de eier etter rykter om at Norge tar imot asylsøkere med åpne armer, sier Smirnova, og legger til:

– De ble rett og slett lurt. Stakkars folk.

asylsøkere

Onsdag ble det arrangert en støttemarkering for asylsøkere som skal uttransporteres til Russland utenfor Ankomstsenter Finnmark.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix