Hopp til innhold

Rekordprosjekt på Sørøya

Blant ryper og reinsdyr jobber friluftsstudenter fra UiT med det som er tidenes største turstiprosjekt i Finnmark.

Sørøya

Friluftsstudent Margit Roll Tangen ved UiT Alta er svært fornøyd med årets sommerjobb, og tror det ferdige resultatet vil bli godt mottatt.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

– Samtidig som at vi må grave i jorden og løfte litt stein, så få vi jo mange kjempefine naturopplevelser når vi holder på med dette. Vi ser blant annet ørn, reinsdyr, og litt ryper som lusker rundt i buskene mens vi jobber, sier Margit Roll Tangen som er friluftsstudent ved UiT Alta.

På Sørøya lages det nå rundt 4000 varder og røde turmerker. Resultatet skal bli en 100 kilometer lang tursti som strekker seg fra øst til vest langs det som er Norges fjerde største øy.

De siste dagene har hun laget flere hundre turmerker i det grønne landskapet sammen med tolv andre studenter. Hun er særdeles fornøyd med årets sommerjobb, trass i tunge tak og karrig natur.

Sørøya tursti

Den røde T`en på steinen står for turist, og skal hjelpe turgåere å finne frem når løypa åpner.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

Samarbeid med FeFo

Finnmarkseiendommen FeFo har bidratt i arbeidet med å finne den rette traseen til turløypa.

– Stien går for det meste langs kjølen av Sørøya, eller Langfjella, forklarer lektor i friluftsliv ved UiT, Rune Waaler.

– Den går altså på de høyeste fjellene. Det er fordi det er FeFo som er grunneier her, ikke private.

Prosjektet er i regi av Hammerfest og Hasvik kommune, og er det største noen gang i Finnmark. Løypa starter på fjellet Fuglen som ligger ved Sørvær helt vest på Sørøya i Hasvik kommune, og slutter i Tarhalsen som ligger et stykke nord for Akkarfjord i Hammerfest kommune.

Eirik Palm

Erik Palm er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i FeFo mener det er en fordel å samle turgåere langs én løype.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

Tar hensyn til reindrift

Sørøya har blitt et stadig mer populært turområde, og ved å lage en tursti vil turgåere bli samlet langs én trasé. Dette vil være en fordel for reindrifta på øya, ifølge leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i FeFo, Eirik Palm.

– Med en tursti så har vi en løype. Da får reindriften være med på å legge traseen, og ta styring slik at trafikken ikke kommer i områder der man kan få konflikter med reindriften.

Margit Roll Tangen

Margit Roll Tangen koser seg på jobb, blant reinsdyr, ørn og ryper.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

I slutten av august er turstien klar for å ta imot turgåerne. Margit Roll Tangen er sikker på at det vil bli suksess.

– Jeg tror de vil få en veldig fin opplevelse av en nydelig grønn øy, midt i havet på finnmarkskysten, som byr på veldig mange flotte dyre- og naturopplevelser, og en utrolig variert og spektakulær natur.



Flere nyheter fra Troms og Finnmark