NRK Meny
Normal

Rekordmange vil kjøre hundeløp på 70 grader nord

For bare tre å siden var Bergebyløpet døden nær. Nå lokker de rekordmange hundekjørere fra hele Europa, selv om de knapt har premier å tilby.

Bergebyløpet

Bergebyløpet går fra bjørkeskog til snaufjell mellom Tana og Varangerhalvøya. Hundekjørere fra åtte nasjoner reiser til Øst-Finnmark for å delta i år.

Foto: Roger Persson / Bergebyløpet

– De kommer fra fjern og nær til Bergeby på grunn av måten vi arrangerer løpet på, sier Mikal Lanes, sekretær for løpet.

Tirsdag stiller han selv til start sammen med hundekjørere fra åtte nasjoner. Den lengste distansen på 650 kilometer har doblet oppslutningen siden i fjor, og i alt vil omkring 50 spann starte.

– Vi har geografien imot oss. Det er altfor langt for de fleste å reise til Øst-Finnmark. Likevel får vi kjørere fra Mellom-Europa. Det er vi er utrolig stolt av.

Døende

Løpet startet i 2003, men for tre år siden var det nesten dødt.

– Vi var nede i ti–femten deltakere på det verste. Det var krise. Vi hadde valget mellom å legge det ned eller ta tak og gjøre det til noe helt annet, sier Lanes.

Løsningen: Den lengste distansen ble nesten tredoblet og lagt i mer værhardt terreng. Samtidig ble påmelding og skjemavelde forenklet drastisk.

Alt er gjort billig. Der Finnmarksløpet har 8,5 millioner på budsjettet, har Bergebyløpet beskjedne 200.000 kroner. De har så få frivillige som overhodet mulig, og hundekjørernes egne handlere må delta i dugnaden.

– Det er avslappet atmosfære, lave skuldre og en gemyttlig tone, sier Lanes.

– Og det er kort mellom ulike sjekkpunkter, bare seks-sju mil. Du har muligheten til å ta ut hvile på hundenes premisser.

Men fortsatt skal det være en tøff utfordring. Mørketida har knapt sluppet taket i Finnmark, så kjørerne får bare noen timer med dagslys.

– Vi mener vi er et seriøst langdistanseløp som kan være hovedmål i sesongen for en hvilken som helst toppkjører, sier Lanes.

Må klare seg selv

Roger Dahl

Legenden Roger Dahl fra Alta har solgt hundene og kjøpt seilbåt, men har fortsatt kontakt med hundekjørermiljøet. Under Bergebyløpet er hans løpsleder.

Foto: Knut-Sverre Horn

Bergebyløpet har hyret altaværingen Roger Dahl, veteran med flere seire i Finnmarksløpet, til å være løpsleder for 65-mila. Han liker filosofien i østfylket.

– De har fem sjekkpunkter der kjøreren må klare seg selv, uten hjelp av handlere. Det er noe jeg og flere andre har ønsket at det skal bli mer av på Finnmarksløpet også. Da er man mer i ett med naturen og hundene. Man får halm og vann, og ellers må man klare seg selv, sier Dahl.

Tatt av vinden

I fjor sørget uværet Ole for at bare én deltaker fullførte 65-mila i Bergeby. I år er langtidsvarselet lovende. Natta mellom fredag og lørdag er det trolig klart hvem som stikker av med førstepremien på beskjedne 7000 kroner. Selv om det skal være enkelt og billig: Akkurat det beløpet for lavt.

– Vi har ikke nådd å jobbe mot sponsorer. Neste år håper vi å få et helt annet premiebord, sier Mikal Lanes.