NRK Meny
Normal

Rekordhøye tomtepriser i Alta – politikerne lover bedring

Aldri før har tomte- og boligprisene i Alta kommune vært høyere enn nå. For få tomter tilgjengelig på markedet får skylda.

Uvær i Alta

Kommunepolitiker for Arbeiderpartiet i Alta, Ole Steinar Østlyngen, sier det vil bli økning i antall boliger og tomter de neste fem årene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er altfor dyrt syntes jeg. Nå har jeg nettopp kjøpt en tomt på Aspemyra der vi måte gi nesten 800.000 kroner, sier Jan Erik Johnsen.

Han er ikke den eneste som må ut med et stort beløp for å få seg en tomt i Alta kommune. Snittprisen for tomteprisen i kommunen har aldri vært så høyt som nå. Årsaken er at det er et underskudd på kommunale tomter og boliger.

Presset marked

– Tomtemarkedet i Alta i dag er ganske hardt presset. Det betyr at man har tilgang på for få tomter og prisene øker stadig, sier eiendomsmegler Daniel Adamsen i Eiendomsmegler en.

Han legger til at tomtene i Alta kommune tidligere har kostet 500.000 kroner, mens man nå må ut med nærmere en million kroner.

– De mest attraktive tomtene ligger faktisk på rundt 1.5 millioner kroner, sier Adamsen.

Lover bedring innen fem år

Ole Steinar Østlyngen

Alta Arbeiderpartis Ole Steinar Østlyngen, sier kommunen har flere store boligprosjekter på gang og tror på prisnedgang innen fem år.

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

Politikerne i kommunen mener imidlertid de har en løsning på problemet. kommunepolitiker for Arbeiderpartiet i Alta, Ole Steinar Østlyngen, sier det vil bli økning i antall boliger og tomter de neste fem årene.

– Vi planlegger flere store boligfelt i hele Alta. Helt ifra Talvik i Vest og ut til Transfarelv/Saga i Øst. Vi ønsker en kombinasjon av kommunale og private. De kommunale feltene skal være med å bremse prisgaloppen, så det ikke blir for dyrt, sier han.

Har tro på lavere priser

Kommunen ser for seg at det skal bygges kombinasjoner av leiligheter og eneboliger. Også Jan Erik Johnsen som nylig kjøpte seg en tomt, tror dette kan være med å gjøre prisen bedre for tomter og boliger i Alta.

– Slik som det er i dag, må man nesten låne deg opp til pipa for å få råd til å kjøpe en tomt, eller bygge et hus. Jeg håper de får dette til og jeg tror det blir bedre hvis de klarer det, sier tomtekjøper Johnsen.