NRK Meny
Normal

Rekefiske for minstepris: – Bortimot en slavekontrakt

Mens rekeprisen kan ligge på nesten 300 kroner kiloen i Oslo, får kystrekefiskere nordpå 73,50 kroner kiloen. Det beskriver de som en slavekontrakt.

Ferske reker fra Hvaler

Mindre reker: Så langt i år er fangsten på 435 tonn ferskreker, mens det på samme tid i fjor var tatt 520 tonn.

Foto: Espen Evensen / NRK

– Det er i hvert fall andre som tjener mer på den reka vi fisker enn hva vi gjør, konstaterer Erik-Andre Brose Krag fra Nord-Lenangen i Troms til Fiskeribladet Fiskaren.

Omtrent halvparten av skallreka fra nord blir sendt sørover for å supplere i markedet etter nedgangen i fisket i Nordsjøen og Skagerrak.

Der kan prisene ligge på nesten 300 kroner kiloen på det meste. I nord er det ikke like gode tilstander, og VG viser til en Coop-butikk i Tromsø med pris på 88 kroner kiloen.

– Vi kan ikke finansiere billigsalg på Coop. Minsteprisen må opp. Det tror jeg alle fiskerne føler. Det er i hvert fall misnøye over hele linja, forteller Krag på reketråleren «Svebåen» til avisen.

Reker på fat, servert på brygga

Mens det selges reker for neste 300 kroner kiloen i hovedstaden, får fiskere i nord veldig mye mindre for salget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mindre reker enn i fjor

Flere fisker i Varangerfjorden i år, og Krag kan melde om at fangsten er nede på det halve for deres del i år.

Tor-Edgar Ripman i Råfisklaget forteller til Fiskeribladet Fiskaren om en fangst så langt i år på 435 tonn ferskreker, mens det på samme tid i fjor var tatt 520 tonn.

Med 14-15 båter i aktivitet på Varangerfjorden er det stor rift om fangstene med alle de store kjøperne på plass med mottak rundt fjorden, men uten at dette i det hele tatt har resultert i overpris.

Ikke andre åpenbare alternativ

Mens de på «Svebåen» i fjor hadde fangster på 300-600 kilo etter noen timers tauing, er det i år rundt 200-250 kilo på 8-9 timers hal.

– Det er fortsatt bra butikk for oss på rekefisket selv med disse prisene, når man ikke har andre åpenbare alternativer, forteller Krag til Fiskeribladet.