NRK Meny
Normal

Reiser fra Hammerfest til Nepal for å hjelpe

Fredag reiser Finnmarks-legen Anne Grethe Olsen til Nepal for å hjelpe etter jordskjelvkatastrofen.

Jordskjelv, Nepal

Behovet for hjelp er stort i Nepal. Nå reiser Anne Grethe Olsen fra Hammerfest for å hjelpe.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

reiser til Nepal for å hjelpe

Anne Grethe Olsen står klar på Gardermoen.

Foto: Privat

– Behovet er stort. Vi vet at mange har mistet bostedene sine, sier Anne Grethe Olsen.

Til daglig jobber hun som allmennlege på både Universitetssykehuset Nord-Norge og Hammerfest sykehus. Nå har hun pakket kofferten og står på Gardermoen i påvente av å bli fraktet inn til de jordskjelvrammede områdene i Nepal.

I regi av Røde Kors skal hun de neste tre ukene jobbe på et feltsykehus i en by mellom Kathmandu og Mount Everest.

– Dette er en by som geografisk er på størrelse med Hammerfest, men med mellom 2 og 300 000 innbyggere som sokner til sykehuset i byen, sier Olsen.

Mye arbeid i vente

Etter jordskjelvet er sykehuset evakuert, og behovet for hjelp er stort. Røde Kors setter nå opp det de kaller for «rapid deployment hospital», som er et telt som skal fungere som sykehus med 60 senger.

– I startfasen regner jeg med at det blir en ganske stor belastning. Vi skal sette opp telt og komme i gang, og Røde Kors baserer seg på 40 timer arbeidstid i uken. Men i starten er det alltid mye arbeid, sier Olsen.

– Vet ikke helt hva som venter meg

Olsen har vært med i Røde Kors i noen år, og gått gjennom alt av kurs og opplæring som trengs for å reise ut i felten. Dette blir første gangen hun reiser ut for å drive nødhjelp.

– Jeg vet jo ikke helt hva som venter meg, man har ikke helt fått kartlagt hvor stort omfanget er. Røde Kors har nettopp kommet dit, og jeg har ikke fått noen tilbakemelding enda, sier Olsen.

6200 omkomne

Tallene etter jordskjelvet viser at over 6200 mennesker har omkommet i det som er det kraftigste jordskjelvet i Nepal på 80 år. I følge FN er mer enn åtte millioner mennesker rammet og 70.000 hus er ødelagt.

Fortsatt fører det kraftige skjelvet som hadde en styrke på 7,9 til etterskjelv i området.

– Er du bekymret når du reiser ned?

– Tilbakemeldingene er at det er trygt på bakken. Vi bor i telt, og holder oss unna bygninger. Det er sikkert en ubehagelig følelse, men jeg har fått forsikringer om at det går bra, sier Olsen.