Reinpolitiet mistenker høy fart

Tirsdag kveld kolliderte en personbil inn i en reinflokk. 19 dyr døde i forbindelse med sammenstøtet. Reinpolitet mistenker at bilføreren har hatt høy fart.

Bilkrasj

STORE SKADER: Personbilen fikk store skadet i sammenstøtet. Reinpolitiet starter nå etterforskning. Antallet drepte rein kan indikere at bilen hadde stor fart.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Vanligvis når det er reinpåkjørsel så løser reineier og bileier seg imellom. I dette tilfellet er det snakk om 19 rein som er påkjørt.

– Ut ifra det bildet så har reinpolitiet i dialog med jourhavende valgt å starte etterforskning for brudd på øvrige bestemmelser på veitrafikkloven, sier leder for reinpolitiet Inger Anita Øvregård

Inger Anita Øvregård

Akkurat nå har reineierne dyrene sine på sommerbeitet ved kysten. Leder for reinpolitiet Inger Anita Øvregård oppfordrer folk til å være aktpågivende i trafikken for å unngå slike ulykker.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Tirsdag kveld kjørte en personbil inn i en flokk med reinsdyr i Stokkedalen i Alta kommune. 19 rein ble drept i sammenstøtet. Reineieren frykter at flere dyr ligger skadd i området.

En patrulje fra Alta er onsdag formiddag på stedet og gjør blant annet fartsmålinger.

Øvregård medgir at de mistenker at personbilen har hatt stor fart. Bilføreren vil bli innkalt til avhør.

Ikke opplevd lignende

En lignende sak ble i fjor vår etterforsket, men da var bilføreren ukjent. Da ble fire til åtte rein kjørt ned, forteller Øvregård

– Utover det så har vi ikke hatt lignende saker i Finnmark. Det som er vanlig er at reineier og bilfører gjør opp seg i mellom. I denne saken mener jeg at det må eller kan være brudd på hastighetsbestemmelser i forhold til mengden dyr som er drept.

– Har dere noen andre teorier enn fart i forhold til hva som kan være årsaken?

– Det blir bare spekulering, men det er klart at det kan være andre årsaker. Det kan bilføreren sikkert svare på. Om han har sovnet av eller om det er andre ting er vanskelig for meg å si akkurat nå.

Påkjørt rein

Reineier Nils Mathisen Gaup sier de fleste dyrene døde momentant, men flere var hardt skadet da han kom til ulykkesstedet. Flere hadde brukne bein og vommene lå ute. Gaup avlivet selv dyrene som var skadet.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK