Rein satt fast i fotballnett – måtte skjæres løs og avlives

– Etter dyrevelferdsloven er det ulovlig å sette opp gjenstander som kan være til skade for dyr, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Rein avlivet

En rein hektet seg fast i et nett som sørger for at fotballer ikke havner i en bekk i Øksfjord.

Foto: Kai Hansen

– Reinen var surret godt inn i nettet, og hadde satt seg fast ganske langt opp. Slik at vi ikke fikk lagt det i bakken for å skjære den løs, sier leder for viltnemnda i Loppa kommune, Kai Hansen.

Det var i forrige uke at et reinsdyr måtte avlives etter å ha satt seg fast i et fotballnett i Øksfjord i Loppa kommune.

Hansen var først på stedet, men han klarte ikke å få reinen løs fra nettet.

– Den satt så godt fast og den ble ganske vill, sier Hansen.

Rein avlivet

Det er to reinsdyr som har måttet bøte med livet på grunn av nettet som henger bak et av målene på fotballbanen til Øksfjord IL.

Foto: Kai Hansen

Han tok da kontakt med reineieren som kom til stedet. På bakgrunn av hvor fast reinen sto, mente reineieren det var riktig å avlive dyret.

– Det var egentlig umulig å skjære reinen løs uten å måtte avlive den.

Hansen opplyser at det er det andre dyret som har måttet bøte med livet på grunn av dette nettet. Tidligere i sommer satte et dyr seg fast i nettet, men det ble ikke oppdaget. Da ble det kun funnet et kadaver.

Kurt Sara

Reindriftsrådgiver hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark, Kurt Sara, sier at det er en stor utfordring med rein som hekter seg fast i ting i enkelte reinbeitedistrikt i region.

Foto: Fylkesmannen i Troms og Finnmark

– Bør gjerde inn området

Kurt Sara er reindriftsrådgiver hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Han sier til NRK at dette er et stort problem i enkelte reinbeitedistrikt.

Rein har generell beiterett, som betyr at den ikke kan gjerdes inn, og den kan derfor hekte seg fast i denne typen nett og garn om ikke folk viser hensyn.

– Reinen går hvor som helst, så for å forhindre slike hendelser burde slike områder gjerdes inn, sier Sara.

Rein avlivet

Her henger reinen fast i nettet ved fotballbanen i Øksfjord.

Foto: Kai Hansen

– Må endre på tankesettet

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, opplyser at etterlatte gjenstander i naturen er farlig for både ville og tamme dyr.

– Etter dyrevelferdsloven er det ulovlig å sette opp gjenstander som kan være skadelig for dyr, sier Kleveland.

– Det aller viktigste her er forbrukerinformasjon og folks holdninger til akkurat dette. Slik at folk tenker over hva de setter opp av gjenstander i naturen, legger hun til.

Rein har hektet seg fast i garn med hornene. Det måtte de bøte med livet for.

To reinsdyr måtte bøte med livet da de hektet seg fast i et garn i Nordkapp i sommer.

Foto: Eva Susanne Ulriksen

Tidligere i sommer kom en turgåer over to døde rein i Nordkapp kommune. De hadde viklet seg fast i et garn.

Fugler og andre dyr som setter seg fast i fiskeutstyr er også et gjentakende problem:

Det var dette nettet som rein hadde hektet hornene fast i ved fotballbanen i Øksfjord

Dette nettet er årsaken til at to reinsdyr har måttet bøte med livet denne sommeren. Nå opplyser det lokale idrettslaget at de skal rydde opp.

Foto: Kai Hansen

Skal ta tak i problemet

Morten Olsen er leder i hovedstyret i Øksfjord IL. Det er de som har satt opp nettet som reinen hektet seg fast i på tirsdag.

Han opplyser at de er kjent med at reinsdyr har måttet bøte med livet etter at de har hektet seg fast i nettet. Øksfjord IL har avholdt et styremøte for å finne ut hva de skal gjøre med det nettet som henger der i dag.

– Vi må få gjort noe. Det er trist det som skjer med dyr. Vi ønsker ikke rein inne på banen, men vi ønsker samtidig ikke at de skal dø på grunn av nettet, sier Olsen. Han legger til at nettet er dårlig, men at de nå må finne ut hvordan de skal skjerme banen på best mulig måte uten at det er til fare for rein.