Hopp til innhold

Beskylder Regjeringsadvokaten for å trenere spionrettssak

Norske myndigheter må svare for seg i retten etter at selskapet Ølen Betong ble viklet inn i anklager om spionasje i Russland. Nå mener saksøkernes advokat at Regjeringsadvokaten bevisst prøver å utsette saken.

Atle Berge i Ølen Betong

SJOKKERT: - Vi var inne på tanken at det kunne være en mulighet at de ville prøve nye krumspring, men dette var egentlig toppen, sier forretningsmannen Atle Berge.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted prøver for andre gang å få utsatt en rettssak etter norsk etterretnings påståtte forsøk på å gjøre forretningsmannen Atle Berge og betongarbeideren Knut Stø til spioner i Russland.

Selskapet hevder å ha tapt over hundre millioner kroner på sin satsing i Murmansk etter at to sentrale medarbeidere er utvist fra Russland.

Årsaken til utvisningen er at norske etterretningsagenter skal ha forsøkt å knytte dem til seg som informanter, og at den russiske etterretningstjenesten FSB deretter har fattet mistanke, mener selskapet.

Regjeringsadvokat Sejersted har nå bedt Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, å behandle Ølen Betong-saken før en eventuell rettssak kommer opp. Det har han bedt om på eget initiativ.

Dette skjer etter at Atle Berge og Knut Stø trakk sin klagebehandling mot Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste, PST, for å få fortgang i rettssaken.

De er nemlig lei av å vente.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted blir intervjuet under rettssaken mot Anders Behring Breivik

I brev til EOS-utvalget innrømmer regjeringsadvokat Fredrik Sejersted at det ikke er vanlig for EOS-utvalget å behandle saker etter hans ønske.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Redd for at saken ikke kommer opp

Atle Berge har i årevis jobbet for å komme til bunns i saken. Han er redd nye utsettelser vil føre til at saken ikke kommer opp.

– Jeg er sjokkert. Vi var inne på tanken at det kunne være en mulighet at de ville prøve nye krumspring, men dette var egentlig toppen, sier Atle Berge.

15. februar anla Ølen Betong Gruppen AS og Ølen Betong LCC søksmål mot Staten.

I årevis skal norske etterretningsagenter ha forsøkt å rekruttere norske ansatte ved Ølen Betongs fabrikk i Murmansk i Russland.

Ifølge søksmålet fra advokatfirmaet Schjødt skal vervingsforsøkene ha blitt kjent av russiske myndigheter, noe som igjen blant annet skal ha ført til tap av en milliardkontrakt for det norske betonganlegget i Murmansk.

Erstatningskravet mot Staten er på 150 millioner kroner.

– Sammenheng med Frode Berg-saken

Advokat for saksøkerne, Per M. Ristvedt, mener det er en sammenheng mellom spiondommen mot Frode Berg og Regjeringsadvokatens ønske om å få utsatt Ølen Betong- saken.

Per M. Ristvedt

– Det har ikke noe juridisk fundament. Det er bare noe Riksadvokaten har funnet på, sier advokat Per M. Ristvedt.

Foto: Shjødt

– Åpenbart. Det er jo slik at den saken viser jo hvor ille det kan gå. I vår sak hadde Atle Berge og Knut Stø, og alle de andre som ble kontaktet av Etterretningstjenesten, vett nok til å si nei. Men på tross av det ble det gjort på en sånn klossete måte at russisk myndigheter ble kjent med dette, og at man fikk ti års utestengelse fra Russland, sier Ristvedt.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted sier at han ikke har et bevisst ønske om å trenere saken.

– At vi har bedt EOS-utvalget om å behandle saken, er for å få den best mulig opplyst. Da er det rasjonelt at de gjør det først, så får vi se hva de kommer til, og så får det da spille inn på den etterfølgende rettssaken – hvis det da er grunnlag for det, sier Fredrik Sejersted.

Det har ikke lyktes å bringe klarhet i om EOS-utvalget kommer til å sluttføre klagesakene som Berge og Stø fremmet etter ønske fra Regjeringsadvokaten.

Frode Berg

Advokat for saksøkerne mener det er en åpenbar sammenheng med Frode Berg-saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark