Hopp til innhold

Regjeringen vil sende turister på kongekrabbesafari i Finnmark

Å dra opp teiner med store monsterkrabber kan bli den nye store turismen i nord, mener regjeringen. Nå satser de ytterligere på næringen.

Kongekrabbesafari

Kongekrabba er en nykommer i Norge. Den kan påtreffes utenfor Vest-Finnmark og Troms, men bestanden er størst fra Nordkapp og nordover.

Foto: Trym Ivar Bergsmo / Finnmark Reiseliv

– Det er en opplevelse å fiske kongekrabbe, hvert fall å dra opp en teine, sier statsminister Erna Solberg.

Hun var på kongekrabbefiske sammen med Kirkenes Snowhotel tirsdag, for å annonsere at regjeringen nok en gang løsner på kravene om denne typen fiske.

Reiselivsnæringen i Finnmark har hatt en positiv utvikling, og arbeidet systematisk for å bygge opp kongekrabben som en merkevare for fylket.

I fjor kom nyheten om at regjeringen for dette året økte kvoten for turistfiske og reiselivsbedrifter fra 4000 kilo til 8000 kilo. I år økte de ytterligere til 16 tonn.

Nå annonserer Nærings- og fiskeridepartementet at de også forenkler prosessen med tildeling av krabber, og kravene til fangstrapportering.

For næringen betyr det at de tildeles årlige tillatelser, mot tidligere der de måtte søke hver måned for å fangste et begrenset antall kongekrabber. Nå kan hver enkelt bedrift fiske opptil 500 kongekrabber hver måned, avhengig av antall turister om bord.

Erna solberg og Kåre Tannvik

Erna Solberg deltok tirsdag på krabbefiske i Kirkenes. Hun vil gjøre det lettere for næringen å vokse. Her sammen med Kåre Tannvik i Kirkenes Snowhotel.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Fantastisk

– Dette er fantastisk, sier Kåre Tannvik i Kirkenes Snowhotel. Han er en av dem som har dette tilbudet. Han sier det betyr mye å få slippe rapporteringsformen som de har i dag.

– Vi er en næring på dispensasjon. Nå får vi rammebetingelser som gjør det mye enklere, og det er fantastisk for oss. Det betyr at vi kan være mer avslappet, og booke et år i forveien. Tidligere har vi bare kunnet tenkt fra måned til måned, sier Tannvik.

Erna Solberg håper endringene kan gagne flere i reiselivsbransjen.

– Man kan bygge annen turisme rundt krabbefiske, og gi større opplevelser for turistene som kommer, sier hun.

Kongekrabbejakt

Hovedsesongen for kongekrabbefiske er fra oktober til januar, når kjøttet er størst i skallet. Fangsten er regulert gjennom en avtale med Russland.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

– Et stort løft

Finnmark har helt unike naturopplevelser å by på, mener fiskeriminister Per Sandberg.

– Kongekrabbesafari er et fantastisk turisttilbud vi vil legge til rette for. Det er et stort potensial for vekst og nye arbeidsplasser innen turisme i nord, sier han.

Sandberg mener dette er et stort løft for Finnmark som turistfiske.

– Den nye praksisen innebærer en betydelig forenkling for både de enkelte reiselivsbedriftene, og for fiskeriforvaltningen, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark