NRK Meny
Normal

Refset ordføreren for løssluppen pengebruk

BÅTSFJORD (NRK): – Båtsfjord kommune har investert uten å planlegge først, og tatt opp lån uten vedtak i kommunstyret, hevder Høyre. Ordføreren mener han bare sørger for at folk blir boende i fiskeværet.

Stein Kollstrøm

PENGEREFS: Høyres Stein Kollstrøm var på sitt mest offensive når han refset ordfører Geir Knutsen (Ap) for pengebruken i Båtsfjord.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valglogo

Temperaturen var høy da de to partiene som stiller til valg i Båtsfjord møttes til debatt onsdag. Høyres Stein Kollstrøm var spesielt offensiv når han tok opp økonomistyringa i kommunen, som enda ikke har gjort klart regnskapet for i fjor.

– Da vi satt i posisjon, sa nåværende ordfører at vi var et konkursbo. Vi hadde for høy lånegjeld, og han måtte redde økonomien. Men i 2013 ble underskuddet unngått ved å bruke av fond. 2014-tallene vet vi ikke, men signalene er at det er blodrøde tall. Ordfører sier det går bra i 2015, men hvis vi må dekke underskuddet for 2014, da er det rett ned i kjelleren, sa Kollstrøm

– Det er skremmende å se en ordførerkandidat være så useriøs, svarte ordfører Geir Knutsen (Ap).

– Så snart vi fik beskjed i 2014 om at det var merforbruk, sate vi i Ap på bremsene. Høyre skulle la det tute og kjøre.

Kollstrøm mente det var et lettvint svar.

– Det er Aps budsjett som er vedtatt. At det ikke holder mål, kan ikke vi lastes for. Vi beviste i forrige periode at vi styrte ansvarlig. Hvert år gikk vi med overskudd. I denne perioden har låneopptaket føket til værs.

Veien til Syltefjord, Båtsfjord kommune

Det kostet 20 millioner kroner å asfaltere veien til hyttefeltet og turistmålet Syltefjorden. Unødvendig luksus, mente Høyre om prosjektet som var ferdig i 2013.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Omstridt hyttevei

Veien til hyttefeltet i Syltefjord ble asfaltert for 20 millioner kroner, og har vært det store stridstemaet i kommunen.

–– Vi hadde møte med Fylkesmannen, som hadde gjennomgått tallene og sa at vi måtte begrense låneopptak, fordi vi var på vei utfor stupet. Så vedtar Arbeiderpartiet å låne penger til denne veien. Det fantastiske er at de ikke hadde et ferdig prosjekt før de gjorde vedtaket.

Geir Knutsen svarte at han var stolt over asfalten.

– Hvis ikke folk trives i Båtsfjord, flytter de herfra. 300–400 båtsfjordinger har hytte der, og vi skal markedsføre turismen, sa Knutsen.

På direkte spørsmål ville han likevel ikke gå inn for å sette en bestemt dato for å brøyte opp veien hver vår. Turistnæringa har etterspurt en slik dato, slik at de kan selge turer om våren uten værforbehold.

Valgdebatt fra Båtsfjord onsdag 26. august 2015.

Se valgdebatten fra Båtsfjord i reprise.

Strid om skoler

De to var også uenige om satsinga på skoler og barnehager. Ap har lagt opp til å bruke 100 millioner kroner på en opprustning. Høyre mente det var for mye, og ville vurdere en mindre rehabilitering og heller satse mer på å kompetente lærere.

– Vi sto i fare for å permittere elevene fra skolen på grunn av lærermangel. Så ille var det, sa Kollstrøm.

Knutsen forsvarte en offensiv satsing nettopp med at forsvarlige lokaler ville friste lærere til å søke seg til Båtsfjord.

– I dag har vi avvik i skoler og barnehager. Berlevåg fikk 70 søkere til sin nye skole, sa Knutsen.

– Men hva koster det, spurte Kollstrøm

– Kan du svare, eller skal du gjøre som med Syltefjordveien – bare sette i gang og se hva det koster til slutt?

– Det skal utredes nå. Da får vi tallene, og så gjør vi beslutningen, sa Knutsen.