NRK Meny
Normal

Redaktørplakaten i Barents Observer vurderes på nytt

Styret i Barentssekretariatet vil vurdere redaktørplakaten på nytt etter stormen som har vært siden de nektet redaktøren å undertegne for to uker siden.

BarentsObserver

Redaksjonen i BarentsObserver har fått full støtte fra Utenriksdepartementet når de ønsker seg en garanti for full redaksjonell frihet uten politisk innblanding. Fra venstre Atle Staalesen, Trude Pettersen, Jonas Karlsbakk og redaktør Thomas Nilsen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Onsdag møtte styret i Barentssekretariatet, som nettavisen Barents Observer er en del av, Utenriksdepartementet, skriver Journalisten.

Redaksjonen i avisa slo full alarm om mulig sensur, etter at politikerne som utgjør styret i Barentssekretariatet vedtok at nettstedet ikke skulle ha en fri stilling som nyhetsformidler.

Og i dag ble det på møtet med UD drøftet blant annet stormen som oppsto da de tre nordligste fylkeskommunene, som eier avisen, for knapt to uker siden nektet redaktør Thomas Nilsen å undertegne redaktørplakaten.

UD forsvarer pressefriheten mot nordnorske politikere. Og har reagert på at at styret har skjøvet departementet foran seg i denne saken.

«Det er ikke riktig slik det er blitt fremstilt i noen medier at UD ønsker at Barents Observer skal være et informasjonsnettsted, og ikke en uavhengig avis. Tvert imot er UDs syn at det er en fordel om den fortsatt har en mest mulig uavhengig linje. Det vil være viktig for dens troverdighet og legitimitet,» skrev underdirektør Christian Halaas Lyster i UD i en e-post til den nyvalgte styrelederen Stig Olsen.

I dag informerte Stig Olsen Utenriksdepartementet, som i all hovedsak finansierer Barentssekretariatet, om at styret har snudd, skriver Journalisten.no