Reagerer på utkantkritikk fra Frp: – Vil gjelde 18 av 19 kommuner i Finnmark

Fremskrittspartiet har lansert Alta som regionhovedstad – fordi de mener man kan spare millioner av kroner. Høyre reagerer på argumentet om at Vadsø er en utkant.

Jo Inge Hesjevik

Fylkesleder Jo Inge Hesjevik (H) er svært kritisk til at Fremskrittspartiet bruker argumentet om at Vadsø er et ytterpunkt, for å få fylkeshovedstaden til Alta. – Vi selger bort Finnmark med den type argumenter, sier Hesjevik.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi opplever nå at Frp tråkker på det fylkets forhandlingsutvalg gjør og kommer til å skade dets arbeid, sier fylkesleder Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre.

Det er brudd i forhandlingene mellom de tvangssammenslåtte fylkeskommunene i Troms og Finnmark, men diskusjonen fortsetter om hvor fylket hovedsete skal ligge.

Claus Jørstad FRP

Claus Jørstad (Frp) argumenterer for at en mager pengekasse i fylkeskommunen vil ha det bedre i Alta.

Foto: Piera Balto / NRK

I Altaposten forrige uke lanserte Claus Jørstad og Finnmark Frp et forslag om å legge fylkeshovedstaden til Alta – fordi Vadsø er en utkant og Tromsø allerede har nok.

– Jeg har sittet så lenge i fylkestinget at jeg ser utfordringer Vadsø har med blant annet kommunikasjon og overnatting. I den nye regionen vil det bli særdeles langt fra den ene enden til den andre, både med bil og fly. Det blir nesten et ukant i den nye regionen, sier Jørstad til NRK.

– Hvilke skoler skal man legge ned?

Jo Inge Hesjevik (H) er én av dem som reagerer på måten det blir sagt på, og han møtte Jørstad i den faste morgendebatten på NRK Finnmarkssendinga.

Hei, og riktig god morgentil deg uamsett hvor i Finnmark du befinner deg. Du høre på Finnmarksendinga med Geir Samuelsen og Even Rodahl. I sendinga i dag skal vi innom et hotell i Vadsø som nå lovprises av klima og miljøministeren i kampen mot matsvinn. Finnmarksnytt i dag får du av Kenneth Strømsvåg.

Hør hele debatten mellom Claus Jørstad (Frp) og Jo Inge Hesjevik (H) her.

– Når man sier at Vadsø er et ytterpunkt som ikke vil fungere optimalt, bruker man en retorikk som kommer til å gjelde 18 av 19 kommuner i Finnmark. Det vil si at når vi skal få et offentlig kontor eller skal lage arbeidsplasser rundt omkring i vårt fylke, kommer vi til å møte denne retorikken som Frp bruker: Vi er for avsides, vi kan ikke skaffe kompetent arbeidskraft, det må legges lenger sør i landet, sier han.

Jørstad viser til at de også har sett på Kirkenes og Hammerfest, men landet til slutt på Alta. Han mener at Vadsø bruker altfor mange millioner av kroner på å frakte fylkets ansatte rundt omkring.

– Det vil ikke bli noe billigere i den nye regionen, hvis fylkeskommunen fortsatt skal ligge i Vadsø, sier han.

Jørstad mener millionene som brukes på unødvendige reiser, kan gå utover skoler.

– Da kan Jo Inge spørre seg selv, hvilke skoler ønsker man å legge ned?

– Må reise mindre

Hesjevik mener det er mulig å spare penger på å legge store arbeidsplasser i Vadsø, og at det også er mulig å skaffe kompetent arbeidskraft. .

– Vi har Byggtorget som er en nasjonal kjede, som har lagt mange av sine nasjonale tjenester i nettopp Vadsø. Ikke på grunn av distriktshensyn, men fordi det er den beste plassen for stabil og kompetent arbeidskraft. De sparer penger på å legge det i Finnmark og langt nord, mener Hesjevik.

Han avviser at det må bli så dyrt som Jørstad hevder. Han ser for seg at den politiske aktiviteten kommer til å skje i flere byer, og at den administrative delen av fylkeskommunene kan benytte seg av telefon og nett.

I Vadsø.

Regionreform som tema i debatten på NRK Finnmark. Det hardner til, og nå har Finnmark Frp vedtatt at bare Alta er...

Publisert av Aina Borch Søndag 3. desember 2017