Hopp til innhold

Reagerer på ny mobbelov: – Barn vil ikke bli hørt

Regjeringens forslag til ny mobbelov vil føre til at barn som blir mobbet på skolen mister sin stemme, mener den landsdekkende organisasjonen Foreldrenettverk mot mobbing.

Ann Kristin Liland

Ann Kristin Liland er leder for den landsdekkende organisasjonen Foreldrenettverk mot mobbing. Hun mener barns rettssikkerhet blir dårligere dersom regjeringen får gjennom forslaget sitt om ny opplæringslov.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Regjeringens forslag til ny opplæringslov, som inneholder en ny mobbelov, svekker barns rettssikkerhet. Det mener den landsdekkende organisasjonen Foreldrenettverk mot mobbing.

De er redde for at regjeringens forslag vil føre til at flere barn ikke vil bli hørt.

– Vi mener at det er mangelfullt, og på mange måter vil barns rettssikkerhet blir dårligere dersom dette blir iverksatt, sier leder Ann Kristin Liland.

– Barns rettssikkerhet blir skadelidende

De mener regjeringens nye forslag åpner for at det er de ansatte på skolen, ikke eleven, som skal vurdere om tiltak mot mobbing har virket i tilstrekkelig grad.

– Nå åpnes det for at det er de voksne som bestemmer om barns opplevelse er riktig eller feil, sier Liland.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

KRAFTIG STYRKING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener deres forslag vil føre til en kraftig styrking av barns rettigheter.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er jeg sterkt uenig i. Det er en kraftig styrking av barns rettssikkerhet det vi har lagt frem her, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Fylkesmannen er ikke godt nok

– Nå er ikke poenget at det er de ansatte på skolen som skal vurdere situasjonen. Dersom det kommer en klage på oppfølgingen av et mobbeoffer, så skal vi ha eksterne utenfor skolen som kan gå inn og sjekke, og i dette tilfellet vil det da være fylkesmannen.

Han forklarer at fylkesmannen vil ha i oppgave å vurdere hvorvidt skolen har gjort alt de kan for å bedre elevens situasjon.

Foreldrenettverk mot mobbing mener på sin side at fylkesmannen ikke er en god nok klageinstans, de mener at det er for tette bånd mellom skole og fylkesmann til at det kan bli vurdert på en upartisk og god måte.

Illustrasjonsfoto: mobbing

ILLUSTRASJONSBILDE: Regjeringen vil at fylkesmannen skal kunne gå inn og vurdere om skolene har gjort alt de kan for å stoppe mobbing.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Det er ikke godt nok, det er dokumentert allerede. Vi må ha en uavhengig instans.

Vil la fylkesmannen bøtelegge skoler

– Jeg er helt enig i at systemet ikke fungerer godt nok i dag, og derfor gjør vi om hele klagesystemet også, slik at fylkesmannen får mye større makt, sier Isaksen.

De ønsker å gi fylkesmannen mulighet til å gi bøter til kommuner og skoler som ikke følger opp det de har blitt pålagt. De vil også gjøre fylkesmannen mer tilgjengelig for barn og foreldre som har opplevd mobbing.

At fylkesmannen ikke er uavhengig, vil han derimot ikke være med på.

– Jeg er ikke enig i at fylkesmannen ikke er uavhengig. Fylkesmannen er statens representant i fylkene, og de driver tilsyn på en rekke områder i dag. Det vil de også kunne gjøre på mobbeområdet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark