Hopp til innhold

Reagerer på at skoler sier nei til undervisning om overgrep

I Alta har to skoler takket nei til undervisning om overgrep. Det er en farlig vei å gå mener spesialist i sexologisk rådgiving.

Illustrasjonsfoto: Trist gutt i mørket

Én av to voksne tror barn blir redde av å prate om overgrep. – Det er et overraskende og alvorlig funn, sier Redd Barna.

Foto: Dmitry Shabanov / Colorbox

Barn som får undervisning om sex og overgrep har lettere for å si ifra om overgrep.

Margrete Wiede Aasland

Margrete Wiede Aasland mener barn som får undervisning om sex og overgrep har lettere for å si ifra om overgrep.

Foto: NRK

Barn som blir utsatt for overgrep og som aldri har fått vite noe om seksualitet og overgrep, tør ikke si noe, sier spesialist i sexologisk rådgiving, Margrete Wiede Aasland.

– Det er viktig at barn lærer om seksuelle overgrep. Det er mange barn som blir utsatt for overgrep. Og noen av de som blir utsatt for seksuelle overgrep har kanskje aldri hørt om det eller lært noe om hva det er.

Aasland mener det blir vanskelig for disse barna. De vet ikke hvem de skal fortelle om overgrepet til.

– Kanskje er det aldri noen som har snakket med dem om kroppen. Så blir de værende der, og overgrepet kan fortette og fortsette.

Eget undervisningsopplegg

En rekke krisesentrene rundt om i landet har utarbeidet et eget undervisningsopplegg som handler om overgrep. Men ikke alle skolene vil ha tilbudet. I Alta er det to skoler som har takket nei.

Caroline Bjørnstad fra Alta krise- og incestsenter som er de eneste som tilbyr denne undervisninga i Finnmark, syns det er synd at ikke alle vil ha besøk av dem på skolen

– Det får være deres prioritering. Vi ønsker å nå ut til alle. Det er synd at de går glipp av denne undervisninga.

Hun forteller at de tilbakemeldingene de får fra lærere er at de sjelden er innom temaet. De synes det er vanskelig og de har for lite kunnskap om det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjonsfoto: Dukke med plaster over munnen

Halvparten av befolkningen i Norge kjenner personlig én eller flere som har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn. Det viser en rapport fra Redd Barna.

Foto: Nilsen, Heidi B. / Heidi B. Nilsen

Ingen god grunn til å takke nei

Spesialisten fra institutt for klinisk sexologi og terapi, Margrete Wiede Aasland sier hun ikke ser noen gode unnskyldninger for ikke å gi denne undervisninga til unger.

– Jeg vet ikke om en god unnskyldning. Jeg vet ikke hva de er redde for skal skje.

Aasland er helt klar på at det ikke skjer mere overgrep ved at barn lærer om om sex og overgrep. De som har kunnskap sier fortere fra om seksuelle overgrep.

– Vi vet også at barn som kan noe om seksualitet debuterer senere seksuelt og de er mer bevisst forhold til sin seksuelle debut, og de bruker oftere kondom når de debuterer.

Aasland sier også at de ikke blir forbrukere av pornografi, i like stor grad som andre barn.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark