Rapport om russisk invasjon har koblinger til Det hvite hus

Politiske og økonomiske interesserer kan ligge bak rapporten som anklaget Russland for å øve på en invasjon av Nord-Norge.

St Patricks day i Det hvite hus

Ny informasjon viser at rapporten fra forrige uke har koblinger til Det hvite hus. En av rapportens forfattere oppfordret den amerikanske kongressen til å plassere ut våpen og militære styrker for å forhindre Russisk invasjon.

Foto: Ron Edmonds / AP

Den amerikanske tenketanken Center for European Policy Analysis, CEPA, kan være en del av en informasjonskampanje for USA og NATO.

I forrige uke presenterte de rapporten "The Coming Storm", som hevder at Russland har øvd på at invadere blant annet Nord-Norge.

Nå viser det seg at tenketanken CEPA har tildels nære bånd til Det hvite hus.

Talte for kongressen i februar

Zbigniew Brzezinski

Zbigniew Brzezinski talte senest i februar for den amerikanske kongressen

Foto: TIM SLOAN / AFP

NRK har sett på hvilke personer som står bak CEPA. Et av navnene som dukker opp er Zbigniew Brzezinski.

Brzezinski har blant annet sittet som nasjonal sikkerhetsrådgiver til president Carter. Han var også rådgiver til president Lyndon B. Johnson under Vietnamkrigen.

Så sent som i februar var Brezinski og talte for den amerikanske kongressen. Der sa at han Russland mest sannsynlig ville invadere de baltiske statene og at USA derfor burde plassere ut våpen og militære styrker dit.

– «God gammeldags propaganda»

Forfatteren til selve rapporten er Edward Lucas. Som forfattere av boken "The New Cold War", konkluderer Lucas med at den vestlige verden har sovet i timen og at det største feilen vi har gjort er å betrakte Russland som et normalt land.

Lucas har også skrevet en mengde artikler om at hvis ikke NATO viser styrke i regionen, så risikerer vi en 3. verdens krig.

Han har også fordømt varsleren Edward Snowden og anklaget han for å være russisk spion.

– Ja, jeg synes det bærer preg av elementer av, i anførselstegn, «god gammeldags propaganda», sier førsteamunensis ved handelshøgskolen BI, Haavard Koppang.

– Den 4. statsmakt har en viktigere rolle

Han mener dette ligner på noe vi så langt tilbake i tid, og at i slike tider må media være meget nøye med hvilken informasjonen som spres videre.

– Da tenker jeg at den 4. statsmakt fortsatt og kanskje mer enn før har en viktigere rolle, nettopp for å bidra i demokratiet for å skille mellom seriøs informasjon, og forvridd propaganda, sier Haavard.

Vladimir Putin og Dmitri Medvedev under militærparaden 9. mai

Rapporten som viser at skal russiske styrker ha øvd på å invadere blant annet Nord-Norge, kan være amerikansk propaganda. Her er president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedjev under seiersparaden 9. mai i 2012 i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap