Hedret som fostermor: – Hun reddet mitt liv

Mer enn 50 barn, med en vanskelig familiesituasjon, har funnet varme og omsorg hos Ragnhild Kaaby fra Porsanger. Onsdag denne uken ble hun hedret av H.M Kongen for sin innsats for vanskeligstilte barn.

Ragnhild Kaaby

Både barn og fosterbarn var tilstede da Ragnhild Kaaby fikk overrakt H.M Kongens fortjentsmedalje.

Foto: PRIVAT

Siden tidlig på 80-tallet har over 50 barn, i ulik alder, fått et hjem hos Ragnhild. Onsdag kveld fikk hun sin heder, H.M Kongens fortjenstmedalje. Fylkesmann, Gunnar Kjønnøy, sto for overrekkelsen.

I sin tale trakk han fram at hennes innsats er langt utover det man kan forvente av en samfunnsborger:

«Ragnhild, du har gitt av deg selv i ditt engasjement, og hederen er så fortjent så fortjent»

Viktig også for andre fosterforeldre

Det ble en stor opplevelse å få overrakt H.M Kongens fortjenstmedalje. Selv sier hovedpersonen at det fortsatt ikke har gått opp for henne. Å få Kongens anerkjennelse mener hun er godt.

Ragnhild Kaaby

Ragnhild Kaaby var både glad og ydmyk over å ha fått H.M Kongens fortjenstmedalj.

Foto: Trine Lise Olsen

– Jeg har ikke landet ennå etter gårsdagens medaljeoverrekkelse, men det var en flott opplevelse.

Hun mener det er viktig at fostersaken får oppmerksomhet

– Jeg håper det løfter jobben vi gjør, opp og fram. At folk blir mer oppmerksom på at det er et virkelig flott arbeid. Du lærer så mye. Det er slitsomt av og til, men man får med seg så mye.

Hva har gitt deg mest?

- Det er å kjenne små barnehender rundt halsen. Det er belønningen.

Er glad for at mamma får den hederen hun fortjener

En av dem som har vokst opp hos Ragnhild er komiker, Trine Lise Olsen. Hun har laget et show om livet i fosterhjem. Med forestillingen «æ har rett» har Olsen turnert over hele landet. Hun mener fostermoren virkelig har fortjent denne hederen.

Humoristen Trine Lise Olsen

Komiker, Trine Lise Olsen, er en av de som har vokst opp hos Ragnhild. Hun er glad for at hennes mor nå får den hederen hun fortjener

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg begynte å gråte med en gang, jeg ble veldig glad. Jeg synes det er fantastisk for mamma. Jeg er veldig fornøyd med den jobben hun har gjort og det er godt å vite at andre også er det, til og med Kongen.

Hvorfor tror du de har lagt merke til jobben hun har gjort?

– Det er nok på grunn av forestillingen min. Jeg prater om mamma hver gang jeg har sjansen. Jeg synes det er viktig å ha fokus på det fosterforeldre gjør. Det redder liv, rett og slett. Det er det jeg føler mamma har gjort, hun har reddet livet mitt.

En glede å hjelpe til

Ragnhild Kaaby forteller at det var tilfeldig at hun tilbake på 80-tallet ble fostermor. En annonse om behov for avlastningshjem var starten. Siden har hun tatt seg av over 50 barn. Fylkesmannen sa i sin tale at Kaaby har gjort mer enn man kan forvente av en samfunnsborger. Selv ser hun ikke slik på situasjonen.

– Jeg har bare gjort det jeg trives best med, avslutter Kaaby.