NRK Meny
Normal

Rådmannen i Nesseby: -Slaget tapt for småkommunene?

Det er frykt for at fylkesmann Gunnar Kjønnøy ikke vil respektere avstemningene i kommunene og vil ha bort småkommunene.

Marit Helen Pedersen

KRITISK: Rådmannen i Nesseby Marit Helene Pedersen reagerer på uttalelser fra fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

Foto: NHO

Både i Nesseby og i Kvalsund er det kritiske røster mot fylkesmann Gunnar Kjønnøy sin rolle i kommunereformen.

Rådmannen i Nesseby Marit Helene Pedersen reagerer på fylkesmann Gunnar Kjønnøy i et intervju med NRK i dag sier at «småkommuner har begrensete muligheter til å gi tjenester til innbyggerne.»

Det syns jeg er helt feil og jeg håper folk i Nesseby sier noe om det.

Det skriver Marit Helene Pedersen på Facebook i kveld.

Rådmannen i Nesseby hevder at Nesseby har best resultat i grunnskolen av alle kommuner i Finnmark, størst andel elever som gjennomfører videregående skole og gir de eldre gode omsorgstjenester. Hun spør om det allerede er klart at de minste skal bort:

Etter å ha deltatt på KS og Fylkesmannens samling for kommunene i dag sitter jeg igjen med et spørsmål. Har de minste kommunene noen sjanse?

– Ikke overstyr lokaldemokratiet

Ordfører i Kvalsund Terje Wikstrøm advarer Fylkesmannen å tegne kommunekartet etter folkeavstemningene.

– Prosessen som kommunene er inne i nå skaper et voldsomt engasjement. Vi ser det i Kvalsund, og hva resultatet blir det får vi nå se.

– Men hvis man da i ettertid får en overstyring av engasjementet så er det veldig uheldig. Folk oppfatter det som blir sagt fra Fylkesmannensnivå at min stemme betyr ingenting, sier Wikstrøm.

– Ikke konkrete signaler fra Fylkesmannen

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy sier at han ikke har sagt at småkommunene Loppa, Nesseby og Kvalsund må slå seg sammen med andre. Kjønnøy sier likevel at han vil vurdere å lage sitt eget kommunekart etter folkeavstemningene.

– Fylkesmannen har ikke gått ut med konkrete signaler om at de minste skal slå seg sammen, men at det er en aktuell problemstilling, sier Kjønnøy.