NRK Meny
Normal

Rådmann avskrev 200.000 for ektemannens styre

Rådmannen i Gamvik godkjente at kommunen påtar seg et tap på 200.000 kroner til Kystaksjonen. Rådmannen er også gift med et styremedlem i aksjonen.

Kystaksjonen i Oslo

DEMONSTRASJON: Flyet som brakte demonstrantene nordfra til Stortinget kostet omkring 500.000 kroner, og Kystaksjonen har ikke klart å dekke utgiften selv.

Foto: Allan Klo

Ordfører i Gamvik kommune, Inga Manndal, sier hun ikke er kjent med at rådmannen har signert og godkjent tapet, og at politikerne ikke har behandlet saken.

Bakgrunnen for underskuddet er at Gamvik kommune la ut penger for å leie et fly til Kystaksjonen i fjor vår. Avtalen sier at Kystaksjonen skal sende alle penger som samles inn til kommunen for å dekke kostnadene.

Aksjonen har ikke klart å samle inn nok til å dekke flyreisen. Totalt mangler det litt over 200.000 kroner i kommunekassa.

Satte strek over gjelda

Roger Hansen

Roger Hansen er gift med fungerende rådmann Heidi Hansen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Men nå kan NRK avsløre at fungerende rådmann Heidi Hansen allerede i et møte med Kystaksjonen den 20. mars godkjente at kommunen tar på seg tapet. Det skjer selv om saken ikke har vært oppe til politisk behandling.

Dessuten er hun gift med Roger Hansen, som sitter som styremedlem i nettopp Kystaksjonen. (Hansen og flere andre er imidlertid i ferd med å trekke seg.)

Rådmann Hansen skriver til NRK i en epost at hun ikke har vurdert seg selv som innhabil, da hun mener hun ikke tatt noen nye avgjørelser. I protokollen fra møtet mellom henne og Kystaksjonen står det:

«Gamvik Kommune har nå påtatt seg det tapet som er kommet, ca 185.000 kr for charterfly og 30.000 kr i reisetilskudd.»

Vil se regnskapet

Inga Manndal

Ordfører Inga Manndal sier støtten til Kystaksjonen må behandles politisk.

Foto: Solveig Kåberg/NRK

Ordføreren vil ikke være med på at støtten til Kystaksjonen er endelig avgjort.

– Nei, vi har ikke fått regnskapet fra Kystaksjonen. Men jeg har registrert via mediene at de har godkjent regnskapene. Så jeg går ut fra at det blir sendt til kommunen og at vi behandler det i formannskapet, sier Inga Manndal.

– Jeg har hele tida sagt at jeg vil se på tilskuddssida og se om det er lag, foreninger eller offentlige som ikke har innfridd sine lovnader. Jeg vil gjerne se hvem som ikke har betalt, og om kommunen kan få inn litt av det tapet.

– Men hvis rådmannen allerede har godkjent at kommunen tar smellen?

– Jeg føler jo at det er et dokument som uansett bør refereres for poltisk ledelse, og jeg regner med at det blir gjort. Politikerne skal ta endelig avgjørelse på hva som skjer i saken.

Manndal vil ikke kommentere Heidi Hansens habilitet.