R.E.M- og Zeppelin-stjerner spiller joik i Vadsø

Verdenskjente rockestjerner får en ny utfordring i lille Vadsø denne uka. På to maraton-konserter skal de blant annet spille med lokale joikere. Og de gjør det gratis.

Artistene bak Ice Station i Vadsø

SE, FOR ET LAG! Bildekunstner Michèle Noac presenterer musikerne hun har lokket til vadsø. Fra venstre Mike Mills (R.E.M.), John Paul Jones (Led Zeppelin), Steve Wynn, Peter Buck (R.E.M.) og Scott McCaughey (R.E.M.).

Foto: Knut-Sverre Horn

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal vente meg, sier R.E.M.-bassist Mike Mills til NRK foran møtet med joikerne Elle Márjá Eira og Kai Somby.

– Jeg har hørt på musikken deres og sett på noen Youtube-videoer. Det er vakkert, og det minner meg om musikken til den amerikanske urbefolkningen. Jeg aner ikke hva som kommer til å skje. Vi får bare spille sammen og se hvordan det går, sier Mills.

Han møter joikerne til workshop tirsdag, bare timer før de skal framføre musikken.

Elle Márjá Eira

– Det er helt uvirkelig, det blir kjempestas. Men selv om de er verdenskjente, er de jo bare vanlige folk, sier Elle Márjá Eira om samarbeidet med R.E.M. og Zeppelin.stjernene.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Rockemaraton

Men joik blir bare litt krydder i det som ellers blir et rockemaraton i Vadsø tirsdag og onsdag. I dag stilte John Paul Jones fra Led Zeppelin, Mike Mills, Peter Buck og Scott McCaughey fra R.E.M. og Steve Wynn (Dream Syndicate) på en pressekonferanse for å fortelle om minifestivalen Ice Station. Det alle lurte på var hva slags musikk vi egentlig kan vente oss.

– Vi vet heller ikke, sier Peter Buck.

– Alle her har spilt i diverse grupper opp igjenom årene. Vi skal sette sammen noe, slik vi har brukt å gjøre. Spontant, men grundig innøvd... Det er sikkert 200 sanger som alle vi fem kan. Vi skal øve og se hva som lyder best og er morsomst for oss og publikum.

Kom rekende

Festivalen Ice Station kom nærmest rekende på en fjøl. Bildekunsteren Michèle Noach besøker et gjesteatelier i Vadsø i november, og spurte vertskapet i Finnmark fylkeskommune om hun kunne invitere noen musikervenner nordover for å spille gratis.

Noen av dem er altså bautaer i rockehistorien.

– Michèle solgte det så bra til oss, sier John Paul Jones:

«Vil dere komme et mørkt og kaldt sted i november og spille? Og uten betaling?»

– Vi elsker Michelle, og det er vanskelig å si nei til henne, sier Mike Mills.

– Og det er spennende. Jeg har aldri vært så langt nord før. Vi er venner og har vært det i mange år. Dette er som et camping-eventyr for oss.

Ice Station

Venner på tur: John Paul Jones, Kurt Bloch, Peter Buck og Steve Wynn.

Foto: Knut-Sverre Horn

Severdigheter

Jones vil blant annet se Vadsøs landemerke Luftskipsmasta, der polarheltene Roald Amundsen og Umberto Nobile fortøyde før sine ekspedisjoner på 20-tallet. Artistene skal også besøke minnesmerket over heksebrenningen i Vardø og forhåpentlig se både rein og nordlys – selv om værvarselet gir lite håp om det siste.

– Vi gjør mye sammen, og har vært på turne flere ganger, sier Steve Wynne.

– Mange av oss har de årene siste spilt i Todos Santos (R.E.M.-stjernenes festival i Baja California i Mexico), sier Wynn.

– Om to måneder er vi sammen igjen der og spiller under sola i bare i kortbukser og T-skjorte.

Mike Mills, bassist i R.E.M., om festivalen i Vadsø og samarbeid med joikere.

Mike Mills, mest kjent som bassist i R.E.M., forteller hva de skal spille på Ice Station og om forventningene til samarbeidet med samiske artister.