NRK Meny
Normal

Profilene dropper Finnmarksløpet for å kjøre i Alaska

Flere av de mest profilerte hundekjørerne dropper Finnmarksløpet denne vinteren for å kjøre Iditarod i Alaska. – Bra for hundesporten. Vi ønsker dem lykke til, kvitterer Finnmarksløpet.

Sigrid Ekran i mål

HÅPEFULL: Sigrid Ekran har en 11. plass i Iditarod fra før. – Jeg håper å være med i toppen der, men mye kan skje, sier hun.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Det vekker oppsikt at hele åtte norske hundekjørere har meldt seg på til verdens lengste sledehundløp, Iditarod, denne vinteren. Det betyr at Finnmarksløpet går uten profiler som Robert Sørlie, Ralph Johannessen og Lars Monsen – og kanskje viktigst: Publikumsyndling og vinner de to siste årene, Sigrid Ekran.

Robert Sørlie

Robert Sørlie vant Iditarod i 2003. Til vinteren stiller han igjen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Ekran fullførte Iditarod som beste førstegangskjører i 2007, og deltok på nytt i 2008 og 2012. Hun hadde ikke planlagt å kjøre i Alaska igjen før en sponsor dukket opp seint i sommer.

– Det koster utrolig mye. Jeg tipper vi bruker 500.000–600.000 kroner hver. For meg er det mye penger.

Da muligheten først kom, var det ikke vanskelig å velge, sier Ekran.

– Iditarod er det er det lengste løpet med det høyeste nivået og de beste kjørerne i verden. Det er alltid en drøm å komme seg dit.

Monsen i Finnmarksløpet

Lars Monsen dropper Finnmarksløpet og prøver seg i Iditarod til vinteren.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Ralph Johannessen brakk ribbein og skadet nesa i Iditarod

Mange igjen

Presse- og informasjonsansvarlig Trond Anton Andersen setter pris på alle profilerte hundekjørere som stiller i Finnmarksløpet. Likevel er han ikke lei seg et sekund over at mange velger Alaska denne vinteren.

– Det er artig for kjørerne som får gjennomført sin drøm, og det er bra for hundesporten i Norge at flere drar over dit og konkurrerer, sier Andersen.

– Vi har flere store profiler som er igjen og en bred deltakerliste i begge våre klasser.

Blant hundekjørerne Andersen har høye forventninger til er Thomas Wærner (vinner i 2013), Inger Marie Haaland (vinner i 2009 og 2012), Birgitte Næss (2. plass i 2014), Arnt Ola Skjerve (2. plass i 2013) og ikke minst Ronny Frydenlund, som hadde en jevn stigning med 5., 4. og 3. plass i årene fram til 2014.

Dessuten er den lokale superveteranen Arne Karlstrøm tilbake. Han har startet 20 ganger tidligere og oftest endt på topp 10.

– Ulsom, kom hjem!

Hvis Andersen skal ønske seg noen trekkplastre, ville det være en av de beste amerikanske kjørerne, eller en nordlending som for tiden har gjort amerikaner av seg.

– Joar Leifseth Ulsom er etter mitt skjønn den råeste hundekjøreren vi har. Han har fantastiske prestasjoner i Iditarod, desidert best av de norske i 2014 og 2015, så han håper jeg vi ser i Finnmark i løpet av noen år.

Sigrid Ekrans hunder Ludvig og Sunniva

Ludvig og Sunniva er vinnere av Finnmarksløpet og klare for Iditarod.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Tre på rad

I mars ble Sigrid Ekran første kvinne til å vinne Finnmarksløpet to år på rad, men hun tenkte aldri tanken på å ta en trippel neste år.

– Du vet, jeg er ikke så opptatt av sånne ting. Jeg er mer opptatt av å ha godfølelsen på spannet. Da er det nesten det samme om jeg kommer på første eller tredje eller femte, bare jeg har det spannet jeg kjenner den gode følelsen med, sier Ekran.

– Men når du får det, gir det oftest resultater, da!

Sigrid Ekran