Problemer med søvn sprer seg

Fersk undersøkelse viser at over en fjerdedel av unge voksne sliter med å sove på natten. Mobiltelefonen er kun èn av årsakene.

søvn på jodel

Ann-Charlotte Hansen (23) kan bli sittende til langt på natt med mobiltelefonen. Både forskning og Jodel viser at hun ikke er alene om det.

Foto: Ksenia Novikova / NRK/JODEL

– Jeg vet at jeg ikke får sove med en gang. Derfor går jeg til sengs tidligere. Jeg vet at jeg blir liggende med telefonen for å sjekke alle nettavisene, bloggene og plutselig finner jeg kanskje ut at jeg må google betydningen av noe. Klokka kan plutselig bli tre, ler Ann-Charlotte Hansen som er student ved Norges arktiske universitet i Alta.

En fersk undersøkelse utført av Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer viser at over en fjerdedel alle unge mellom 18 og 30 år sliter med å sove. Men det er ikke nødvendigvis mobiltelefonen som har skylden.

24-timers samfunn

Ståle Pallesen

Ståle Pallesen er professor ved Instituttet for samfunnspsykologi, UiB.

Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer

Forekomsten av søvnproblemer har tradisjonelt økt med alderen. Men nå er det unge voksne som sliter mest. Unge voksne bruker også mobiltelefonen mest. Men det blir kanskje for enkelt å sette et likhetstegn mellom mobiltelefonen og søvnløse netter.

– Noen mener at samfunnet i dag er mer krevende for folk, at presset er større. Søvn er egentlig et sensitivt mål på hvor stor belastning man har, sier professor i psykologi Ståle Pallesen, som også er tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Noe av det første man merker under en viss belastning er at søvnen blir dårligere.

En annen faktor Pallesen nevner, er at vi lever i et såkalt 24-timers samfunn. Det er aktivitet døgnet rundt og man kan alltid bli underholdt på internett.

Mange prioriterer underholdning fremfor søvn, og andelen av nordmenn som sliter med nattesøvnen vokser stadig. Søvn er i ferd med å bli et nasjonalt problem. Folkehelsemeldingen peker på insomni og søvnvansker som en av de store helseutfordringene i befolkningen.

Den livsviktige søvnen

Både cellene og immunforsvaret vårt er avhengige av søvn. En god natts søvn hjelper på fordøyelsen, hukommelsen og konsentrasjonen, for ikke å snakke om livsgleden.

Julie Sommerset

Julie Sommerset (29) setter telefonen på lydløs og legger den alltid bort når hun skal sove.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Jeg er avhengig av syv timer med søvn. Det er viktig å få ladet opp. Ellers merker jeg det veldig på humøret, sier Julie Sommerset (29).

Sommerset jobber som kosmetolog. For å stå opp klokken seks på morgenen pleier hun å legge seg før klokken elleve på kvelden. Hun er streng med seg selv; mobiltelefonen settes på lydløs og legges vekk når hun skal sove. Likevel kommer ikke søvnen alltid like fort.

– Det går i perioder. Noen ganger er det mye å gjøre og mye å tenke på. Hvis jeg er stressa når jeg legger meg så er det vanskelig å finne ro. Da er det vanskelig å gi slipp på tankene, forteller hun.

LES OGSÅ: