Hopp til innhold

Prishopp på jernmalm kan lokke gruve-kjøpere

Prisen på jernmalm har steget med over ti dollar tonnet denne måneden, og skaper nå en viss optimisme i boet til Sydvaranger Gruve.

Sydvaranger

TUNGSOLGT: Bare en interessent er i samtaler med konkursboet om gruvene i Kirkenes. Prishoppet på jernmalm kan i beste fall lokke flere.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fra søndag til mandag gjorde malmprisen et kjempehopp på 19 prosent og landet på 63,74 dollar. Det er det største hoppet siden 2009, og prisen har ikke vært høyere siden juni i fjor.

Nå håper bostyrer for Sydvaranger Gruve Leif Petter Madsen at dette kan lokke til seg flere interessenter.

– Jeg skal være så nøktern å si at det gjør det litt mer sannsynlig at vi får solgt, sier Madsen.

Som tidligere kjent er det kun en interessent som er i samtaler med boet på dette tidspunktet. Dette håper Madsen kan endre seg.

– Vi har fortsatt samtaler med en interessent. Ideelt skulle vi ønske malmprisene førte til at også andre ble interessert.

Kina driver prisen

Det er knyttet spenning til om prisene vil fortsette å stige, eller holde seg på rundt 60 dollar tonnet slik som i dag. Hovedsakelig er det signaler fra kinesiske myndigheter om økte investeringer for å motvirke en sviktende økonomi, som nå gjør at mange råvarepriser har gjort et hopp.

Men verken bostyreren og tidligere hovedtillitsvalgt Henning Bråten tror på noen full oppstart.

– Det beste på veldig kort sikt er at man klarer å få en løsning, overdra boet og holde verket varmt, og at man ikke taper penger på å holde det varmt, slik man gjør i dag. Det er en kostnad som er ganske stor. Uten inntekter har man ikke mulighet til å videreføre varmen, sier Bråten.

Liten skala

Drift på hovedbruddet i Bjørnevatn er uansett ikke aktuelt ennå. Det mest realistiske bostyreren og Bråten ser for seg, er en drift på indre forekomster på fjellet. Det kan gi jobb til mellom 30 og 50 ansatte.

– Det er noe å ta ut som ligger lettere tilgjengelig der, så det er en mulighet, sier Madsen.

En fullskaladrift slik man har hatt i Sør-Varanger i årene før konkursen krever ytterligere stigning i prisene. For da trengs det tunge investeringer, ifølge bostyrer Madsen.

– Det er såpass store beløp at det ikke er aktuelt med mindre malmprisen går ytterligere opp.

80 dollar tonnet er et tall Henning Bråten vil se før han tør å håpe på mer enn å holde gruva varm.

– Hvis vi begynner å bikke 80 dollar tonnet, begynner vi å bli så klar at jeg kan begynne å spise kake, i hvert fall.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark