NRK Meny
Normal

Presset kommune ba om hjelp – nå får de enda flere flyktninger

Flyktningsituasjonen i Kirkenes er nå så presset at de ber om hjelp fra UDI.
Løsningen kan derimot bli å utvide med med et gigantmottak i den samme kommunen.

Flyktninger i kø på Storskog grensestasjon

Antall flykninger som kommer over Storskog fra Russland er stadig økende. Sør-Varanger ber om hjelp hos UDI på grunn av at de ikke klarer å håndtere den stadig økende flyktningstrømmen, men UDI vil løse det med enda et mottak i kommunen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Flyktningstrømmen over Storskog setter stadig nye rekorder, bare fredag kom det 100 nye asylsøkere gjennom ruta fra Russland til Norge.

Kapasiteten på transittmottaket i Sør-Varanger er nå så sprengt at de ikke klarer å gjennomføre obligatorisk helsesjekk på alle flyktningene.

I dag ba de om hjelp fra nasjonale myndigheter og andre kommuner.

Allikevel utelukker ikke UDI-direktør Frode Forfang at også Sør-Varanger må få flere mottak.

Sprengt kapasitet

– Vi trenger nok noe mer kapasitet også her for å håndtere de som kommer og de som skal gjennom registrering og helsesjekk, svarer Forfang på spørsmålet om også Sør-Varanger kan bli bedt om å opprette flere mottaksplasser.

UDI-direktør Frode Forfang

UDI-direktør Frode Forfang var i dag på besøk ved transittmottaket i Fjellhallen hvor 150 flyktninger skal kunne håndteres til enhver tid. Nå ønsker han et til transittmottak i Kirkenes.

Foto: Håvard Grønli / NRK

UDI-direktøren var i dag på besøk ved transittmottaket i Fjellhallen hvor 150 flyktninger skal kunne håndteres til enhver tid. Nå er det derimot mellom 400-500 flyktninger i kommunen.

Forfang mener det trengs mer plass og hender for å kunne håndtere den store pågangen over grensa.

Ifølge avisa Nordlys skal det dreie seg om et transittmottak med rundt 1000 plasser, som foreløpig er tiltenkt Høybuktmoen.

– Men det er ikke meningen at de skal bli her mer enn den tiden det tar for å gjøre de innledende funksjoner, så skal de videre til andre mottak.

– Det er ikke aktuelt å åpne flere mottak

Ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen er derimot klar i sin tale når det kommer til flere mottak i kommunen.

Cecilie Hansen

Ordførere Cecilie Hansen mener det er «totalt manglende styring» på flyktningsituasjonen i Sør-Varanger.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Det er ikke aktuelt for Sør-Varanger kommune å opprette flere transittmottak.

De har i dag møtt UDI, som kommunen har kritisert etter hvordan flyktningstrømmen over grensa har blitt håndtert.

– Vår melding til UDI nå er at vi ønsker ikke flere mottaksplasser. Nå må de konsentrere seg om å få flyktningene videre i systemet, sier Hansen.

Flyktninger i Kirkenes

Det er opprettet både transittmottak i idrettshallen i Kirkenes, samt flere mottakssteder i kommunen. Til nødløsning må flyktningene også bo på hotell i byen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Kan beordre kommuner

Utlendingsdirektoratet oppretter samtidig flere flyktningmottak rundt om i Nord-Norge for å ta noe av belastningen fra kommuner som Sør-Varanger. Noen sier derimot nei.

Om nødvendig kan disse kommunene bli beordret til å åpne mottak.

– Mange steder så opplever vi at kommunene nå er velvillige til å bistå og hjelpe oss, så et stort problem er det ikke, men det kan være et problem noen steder, sier UDI-direktøren.

I slutten av august var det 9 finnmarkskommuner som sa nei til å ta inn flyktninger. Etter dette har strømmen av flyktninger nådd rekordnivå, og det anslås at nærmere 4000 mennesker på flukt vil ankomme Finnmark i løpet av høsten og vinteren.

– Vi er nødt til å bygge opp kapasitet til å klare dette og vi bygger nå mottak og satser særlig på mer kapasitet i Nord-Norge fordi vi ønsker at de som kommer over Storskog skal bli i denne regionen til asylsøknaden er ferdigbehandlet, sier Forfang.