Normal

Premiere på «Oppdrag Nansen»

Følg verdens yngste polfarere på turen til Nordpolen.

Oppdrag Nansen

Unge polfarere: Johanne Jerijærvi, Elias Damli, Johannes Breivik og Erika Gjelsvik blir å se på tv-skjermen i kveld.

Foto: NRK

– Jeg er fjorten år. Da jeg var tretten gikk jeg til Nordpolen. Jeg er den yngste jenta som noen gang har gått til Nordpolen hvis du lurte, sier Johanne Jerijærvi (14) begeistret.

Johanne Jerijærvi skal til Nordpolen med Oppdrag Nansen

Johanne Jerijærvi er den yngste jenta som har gått til Nordpolen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

2015 har vært et spennende år for Kirkenes-jenta. Sammen med de andre ungdommene i «Oppdrag Nansen», ble Johanne i april en av tidenes yngste polfarere, og i høst talte hun på klimatoppmøtet i Paris.

2016 ser også ut til å bli et spennende år. På årets første dag kommer første episode av «Oppdrag Nansen».

– Jeg gleder meg sånn. Det blir gøy å se hvordan man ser ut på tv, sier fjortenåringen leende. Hun regner med at vennene kommer til å sende henne snaps når «Oppdrag Nansen» vises på tv-skjermen.

– Jeg vet at jeg på et tidspunkt snakker om bæsj. Så jeg lover deg, alle vennene vil komme sånn her: Johanne! Hvorfor snakker du om bæsj på tv?!

Promo oppdrag Nansen

Dannelsesreise

Programkonseptet er som følger: NRK Super sender fire 13-åringer til et av klodens kaldeste strøk der de går i den berømte polfareren Fridtjof Nansens fotspor.

Ungdommene får se konsekvensene av klimaendringer på nært hold og underveis møter de internasjonale forskere som forklarer hva som skjer med klima i de polare strøk.

– Seerne får se fire vanlige ungdommer som skal på ekspedisjon til Nordpolen. Folk får se hvordan fire ungdommer forandrer seg på et år, lover Johanne.

Til Nordpolen

De fire 13 åringene Johanne Jerijærvi, Erika Gjelsvik, Elias Damli og Johannes Breivik på vei til Nordpolen med programleder Aleksander Gamme.

Foto: Geir Evensen / NRK

– Aldri vært så redd før

Johanne sitter igjen med mange inntrykk etter å ha vært med på «Oppdrag Nansen»; isbadingen som gav sjokk i hele kroppen, tøffe passasjer med pulken bak seg, det å være værfast, isbjørnvakten, og ikke minst – blitsregnet på klimatoppmøtet i Paris.

Imponerte fra talerstolen

Oppdrag Nansen på talerstolen i Paris.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ungdommene tok med seg erfaringene fra ekspedisjonen og forskningsresultatene som ble samlet inn til klimatoppmøtet. Der holdt de tale for verdens statsledere og maktelite.

– Vi var utrolige nervøse i forkant. Jeg tror ingen av oss har vært så redd før, men det gikk greit da vi kom på scenen og begynte å snakke. Det var ingen som begynte å flire, forteller Johanne.

Se «Oppdrag Nansen»-ungdommene på talerstolen i Paris.