Premiere for ny TV-serie fra Finnmark: – Vi får håpe flere flytter til Veidnesklubben

Tirsdag er det premiere for Discovery Channel sin TV-serie om å snu nedgang til framgang for et lite bygdesamfunn.

Veidnes

Dette er noen av deltagerne i Discovery Channels TV-serie fra Veidnes. Fra venstre, Matz Vegar Lyder, Kirill Svendsen, Alma Arlikeviciene, Svein Vegar Lyder, Moahamedine Turre, Katrin Marthinsen.

Foto: ITV Studios Norway

Svein Lyder har vært sentral i utviklingen av Veidnesklubben de siste årene. Lyder er også sentral i programserien som starter tirsdag. Nå er han i Oslo i forbindelse med lanseringen av serien.

Dette her er veldig spennende. Jeg har fått smugsett litt på første episode. Det er bra med mye spenning og full fart. Det har vært veldig mye filming, og det skal komprimeres veldig mye ned til 45 minutters episoder, sier Svein Lyder.

Discovery Channel

STRESS: Svein Lyder sier det også har vært stress å ha filmfolkene rundt seg hele tiden.

Foto: ITV Studios Norway

Han kan røpe at det ikke alltid har vært lite lett å kombinere jobb på havet og filmopptak.

– Til tider vært forbanna

– Det har selvfølgelig vært mye arti, men det må jo sies at det også har vært mye stress. Man har vært irritert mange ganger og. Det er klart at vi ellers ikke har lite å gjøre om dagene. Når det kommer alt der her på toppen betyr det at til tider har det vært for lite timer i døgnet.

Hva er bakteppet for det som skal skje i denne serien?

– Vi har jo bygd opp et fiskebruk på Veidnesklubben. Det var et kondemnert bruk, det eneste bruket her til lands som det er åpnet kondemneringen på. Det var to gamle båter. I dag er det vel 27–28 fiskeregistrerte båter. Det er egentlig et dødt samfunn vi har klart å puste liv i.

Veidnesklubben fiskemottak

NY AKTIVITET: Det har vært en sterk vekst i fiskeriaktiviteten på Veidnesklubben.

Foto: Privat

Se også: Derfor valgte Discovery Veidnesklubben

Se også: Fra Veidnesklubben til Korea

Nordisk og engelsk versjon

Serien er spilt inn en nordisk og en engelsk språklig versjon. Den engelskspråklige versjonen er beregnet på et bredt internasjonalt marked. Lyder håper serien vil føre til at flere flytter til Veidnesklubben og større internasjonal interesse for norsk fiskerinæring.

Vi får vist hvordan det er å drive med en sjark rundt omkring i verden. Vi får vist at det går faktisk går an å livnære seg av en liten sjark, sier Svein Lyder.