Hopp til innhold

Leter etter personligheter, historier og fotokunst

To kunstnere er nå på reise i Øst- Finnmark for å portrettere mennesker som bor i regionen. Oppdragsgiver er Kirkenes Nye Sykehus, og prosjektet skal bli en del av utsmykkingen av det nye sykehuset.

Jørgen Dahl kles opp i natur

Jørgen Dahl kles opp i natur av Riitta Ikonen.

Foto: Hjorth & Ikonen

– Vi leter etter så mange stemmer som mulig som kan gi et perspektiv på hele regionen. Mennesker som har vært med å forme Øst-Finnmark som fylke, og mennesker som bidrar til å forme det nye sykehuset, sier fotograf Karoline Hjorth.

Sammen med kunstnerkollega Riitta Ikonen, har hun valgt leiebil og campinglivet på sin reise rundt i Øst-Finnmark.

– Det er plass til utrolig mye i denne bilen, sier Hjorth mens hun åpner bildøra. I baksetet ligger kamerautstyr, rekvisita til portrett-fotograferingen, kofferter, telt og sovepose.

Ønsket fra de to kunstnerne er å komme nær folk som bor og lever helt i nord. For oppdraget er å møte menneskene som skal bruke det nye sykehuset i Kirkenes, som skal stå ferdig 2017.

Fotografen i arbeid

Karoline Hjorth bruker et gammeldags analogt kamera til fotograferingen. Det gir finere bilder, mener hun.

Foto: Sidsel Vik

Forteller om livet i regionen i bilder og tekst

Karoline Hjorth er norsk fotograf og journalist mens Riitta Ikonen er finsk og kaller seg visuell kunstner. Portrettene de lager sammen er heller ikke vanlige portretter. Den norsk-finske kunstnerduoen ønsker å fortelle mer om personene de møter, enn et vanlig fotografi klarer.

Kunstprosjektet Karoline Hjorth og Riitta Ikonen er i gang med nå har fått tittelen «Tiden er et skip som ikke kaster anker – fortellinger fra Nye Kirkenes Sykehus».

Denne tittelen er hentet fra Harald Gaski sin oversettelse av det samiske ordtaket « ‘jodi lea buoret go oru’», som løfter fram det å være på reise framfor å holde seg i ro, og er et uttrykk for en nomadisk kulturs verdensanskuelse.

Kunstnerduoen har også vært på mye reise, de har allerede portrettert over 20 personer fra Sør-Varanger. Nå står resten av regionen for tur, før prosjektet skal være ferdig i 2017.

Willy Bangsund

Willy Bangsund er en av mange som blir portrettert i dette kunstprosjektet.

Foto: Hjort & Ikonen

«Fotoshoot» i vill Finnmarksnatur

Denne dagen har de tatt med seg Jørgen Dahl fra Vadsø, ut til det lille fiskeværet Hamningberg, ytterst på Varangerhalvøya.

Første «fotoshoot» finner sted i et månelandskap med forrevne klipper på den ene siden, og høye sanddyner på den andre. Karoline Hjorth forteller at de har tatt utgangspunkt i hovedpersonens interesse for natur og hans utdanning innenfor naturvitenskap.

Jørgen Dahl går i ett med naturen

Jørgen Dahl går i ett med naturen

Foto: Hjorth & Ikonen

Resultatet blir bilder og bok

Disse morsomme og annerledes portrettene skal være med å pryde det nye sykehuset i Kirkenes, men de skal også samles i en bok, sammen med historier om personene som er portrettert.

For det er samtalene med bidragsyterne som danner grunnlaget for de individuelle skulpturelle kostymene, og for valget av sted for fotografering. Det ferdige portrettet er derfor både et fotografi og samtalene med bidragsyterne.

– Vi håper at folk blir nysgjerrig og vil finne ut mer, når de ser et sånt bilde. Vi håper også at dette kan bidra til å fortelle historien om denne regionen på en annen måte, sier Karoline Hjorth.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark