NRK Meny
Normal

Sier nei til å gi penger til snuhavnprosjektet

Et enstemmig formannskap i Porsanger kommune sa mandag nei til å gå inn med 10 millioner kroner i en emisjon for å berge snuhavnprosjektet.

Snuhavn i Porsanger
Foto: Pressebilde / Northcape Turnaround Port

Om en måned kommer første cruisebåt fra Pullmantur i Spania til Hamnbukt i Porsangerfjorden. Fortsatt mangler det mange millioner kroner for å få utløst den spesialbygde landgangen.

Det har vært mange skjær i sjøen for snuhavnprosjektet. Planen til prosjekt er en snuhavn innerst i Porsangerfjorden, som gjør det mulig for store cruiseskip å komme inn og legge til, og på den måten øke turismen i kommunen.

Per Arve Amundsen

Styreleder i snuhavnselskapet, Per Arve Amundsen, ser nå på nødløsninger for å kunne ta imot cruisebåter.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Cruise Ventures AS, selskapet som skal levere snuhavna til Porsanger, vil ikke kommentere den økonomiske situasjonen til snuhavnselskapet Northcape Turnaroundport.

Styreleder, Ole Heggheim sier til NRK at det vil ta 2-3 uker å frakte og installere snuhavna til Porsangerfjorden. Derfor er det helt prekært at den økonomiske situasjonen avklareres nå, siden det er under 4 uker til den første cruisebåten ankommer.

Ser på nødløsninger

Snuhavnselskapet i Porsanger ser nå på nødløsninger for å kunne ta imot cruisebåter.
Selskapet har tidligere varslet at de skulle melde oppbud.

Ordfører Knut Roger Hansen (H) viser til selskapet NorthCape Turnaroundport om det blir en oppbudsbegjæring eller ikke.

Knut Roger Hanssen

Porsanger kommune har prøvd på alle måter å få penger til dette, men det har ikke lyktes, sier ordføreren.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det har vært gjort mange vurderinger i dag før vi sa nei til emisjon, sier Hansen. Porsanger kommune har prøvd på alle måter å få til en finansieringsløsning, men vi møter motstand i flere lovverk. Derfor har vi rett og slett ikke mulighet å gå inn med midler.

Til avisa iFinnmark sier styreleder Per Amundsen i NorthCape Turnaroundport at de nå har løftet hodet, og jobber for å få snuhavna på plass til 2016, om man mislykkes i 2015. Han sier også at de ser på nødløsninger for årets anløp.

Snuhavnprosjektet i Porsanger er kostnadsberegnet til 50 millioner kroner, og det er cruisenæringen selv som har tatt initiativ til at det etableres en snuhavn i nord, og hvis planene realiseres så vil dette bety en cruise-boom i Finnmark.

Tirsdag er det innkalt til generalforsamling i selskapet.