NRK Meny
Normal

Politimester: – Kanskje de lytter neste gang de får varsling

Storskog-rapporten erkjenner langt på vei at Finnmark politidistrikt skulle vært styrket på et tidligere tidspunkt. Nå håper politimesteren at Politidirektoratet tar lærdom.

Ellen Katrine Hætta

FÅR STØTTE I RAPPORT: Politimester Ellen Katrine Hætta sendte et varsel 9. september i fjor. Hun ba om forsterkninger fordi distriktet hadde store problemer med å håndtere den økte strømmen av asylsøkere. Rapporten sier det fantes tilgjengelige ressurser på den tiden som burde vært sendt til Finnmark

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Først og fremst synes jeg det er veldig positivt at politidirektoratet har tatt initiativet til en slik evaluering. Etter min mening så viser det at man ønsker å lære. Når det er sagt, så trekker denne rapporten frem mange gode læringspunkt. Blant annet rollebevissthet, ansvar og beredskap, sier politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta.

Onsdag var Storskog-rapporten klar. Rapporten bekrefter det som tidligere er kommet frem, og viser:

  • Frustrasjon over Justisdepartementets håndtering av asylsituasjonen
  • Utilstrekkelig kunnskap fra sentralt hold om lokale forhold i Øst-Finnmark
  • Tok for lang tid før politidirektoratet forstod alvoret i situasjonen

– Må ta lærdom

Politimesteren mener beredskap er det viktigste punktet i rapporten.

Asylsøkere på grensen ved Storskog

På grunn av russisk regelverk, som ikke tillater kryssing av grensen til fots, kom de fleste asylsøkerne over Storskog syklende.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Alle som jobber med beredskap, og er opptatt av beredskap, vet at en felles situasjonsrapport er viktig. Denne rapporten peker på at man ikke oppnådde det tidlig nok. Det er beklagelig, men jeg håper man tar lærdom av det, sier Hætta.

Liten forståelse for virkeligheten i politiet i Østfinnmark var noe av grunnen til at det tok over en måned før den prekære situasjonen ved Storskog gikk opp for politidirektoratet.

– Er det gjenkjennelig det som står i rapporten?

– Ja absolutt. Når man sitter i Finnmark er det langt mellom politimennene våre, selv om vi er mange til sammen. Jeg forstår at det kan være vanskelig å forestille seg våre operasjonsområder for folk som sitter «sørpå». Med denne evalueringen lytter de kanskje neste gang de får en varsling fra en politimester, sier Hætta.

– Ressursene burde vært sendt tidligere

Rapporten, som har fått tittelen «Den langsomme krisen - asylankomster over Storskog grensepasseringssted – erfaringer fra høsten 2015», viser også at det fantes ressurser til å sette inn ekstra mannskap i Øst-Finnmark, men at disse ikke ble brukt.

«Det ble ikke gitt ekstra ressurser til distriktet, selv om det i varslingen ble nevnt eksplisitt at distriktet hadde "store problemer med å håndtere den økte strømmen av asylsøkere"»

Storskog

Bilde viser et par med barn passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Nå erkjenner man hvor viktig det er å ha en felles situasjonsforståelse tidlig i en krise. Det er viktig. Det håper jeg alle i organisasjon tar med seg videre. I rapporten erkjenner de også at ressursene burde vært sendt nordover tidligere. Det er veldig bra, sier Hætta.

Politidirektoratet har tidligere nektet å offentliggjøre rapporten, og de vil enda ikke kommentere innholdet i den. Direktoratet viser til at en sammenstilling av rapporter kommer til høsten, og at de først da vil kommentere innholdet.