NRK Meny
Normal

Politiet: – Vi vil følge med på «Nabokjerringa»

Stadig flere oppdager at de står oppført som «landsforrædere» på nettstedet «Nabokjerringa». Politiet følger nå nøye med hva som skrives på siden.

Morten Daae

Politimester i Vest-Finnmark politidistrikt, Morten Daae har sett på nettstedet som lister om personer bakmennene mener er landsforrædere. Han ser ikke noe straffbart, men sier politiet vil følge med på nettstedet fremover.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Politiet i Vest-Finnmark har nå også blitt oppmerksom på nettsiden «Nabokjerringa», hvor det er publisert en liste på opp mot 200 personer.

Organisasjonen bak mener alle disse er landsforrædere.

Politimester i distriktet, Morten Daae har sett gjennom lista, og liker ikke det han ser.

– Jeg skjønner at folk reagerer på at de havner på en slik liste og at det kan føles ubehagelig, sier Daae.

Og stadig flere oppdager nå at nettopp de står på denne lista. En av dem er SV-politiker Tommy Berg.

Nabokjerringa

Nettstedet ramser opp mange personer som stemples som landsforrædere blant annet på grunn av sitt engasjement med flyktningsituasjonen i Europa.

Foto: Skjermdump

– Det stopper ikke meg

På denne listen står blant annet det norske kongeparet og flere stortingspolitikere, men også helt ordinære nordmenn.

Alle har på en eller annen måte hjulpet flyktninger, asylsøkere eller på andre måter vært involvert i omtale av et flerkulturelt Norge.

Tommy Berg SV

Tommy Berg i Alta SV er blitt gjort oppmerksom på at han står på listen på nettstedet «Nabokjerringa».

Foto: Gyda Katrine Hesla

– Det er en rimelig latterlig liste og en meget feig liste, sier Tommy Berg i Alta SV.

Han er en av dem som nå har blitt gjort oppmerksom på at han står oppført på en av flere slike lister på nettstedet. Årsaken er Berg sitt politiske engasjement i forhold til opprettelsen av et asylmottak i Alta.

Tilknyttet nettsiden kan man finne trusler om bruk av militær og juridisk straffelov. det skremmer ikke politikeren.

– Det stopper ikke meg å være politisk aktiv, drive med solidarisk politikk eller de synene jeg har. Det er veldig lett å sitte bak et tastatur å skrive ting om andre mennesker, men å gjøre det fra en talerstol eller komme i det offentlige lys tør ikke slike mennesker å gjøre, sier Berg.

Trusler ikke noe å frykte

Nabokjerringa er tilknyttet andre nettsteder som ønsker å legitimere en gammel militær straffelov som ønsker skyting av landsforrædere.

Dette mener derimot politimesteren i Vest-Finnmark ikke er noe å frykte.

– Det er viktig å presisere at når det gjelder bruk av militær straffelov så er det veldig begrenset hvem den gjelder for, det er i utgangspunktet militært personell, sier Daae.

Politiet vil nå følge nøye med på nettsidene organisasjonen bak driver.

– Vi vil følge med og se hva som står der. Det jeg har sett, er at her balanserer man på et knivsegg, slik at man nå er på den siden som gjør at det er vanskelig å straffe dem, men det er helt klart at vi følger med hva som kommer opp på denne siden, sier politimester Daae.