NRK Meny
Normal

Politiet: – Send hjelpa sørover

Det er mange som vil hjelpe flyktningene som kommer til Norge over grensen ved Storskog i Sør-Varanger. I etterkant av en innsamlingsaksjon i Kirkenes, oppfordrer nå politiet folk å heller hjelpe bistandsorganisasjoner sørpå.

Syria-flyktning på Storskog

TIL NORGE LENGST I NORD: Her sykler en syriske flyktning over den russisk-norske grensen på Storskog i Finnmark. Bildet er tatt 2. september i år. Men flyktningene som kommer hit, sendes umiddelbart sørover, sier politiet.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Nylig ble politiet kontaktet av rådmannen i Sør-Varanger kommune basert på en henvendelse kommunen har mottatt om lagring av klær som folk har samlet inn til flyktningene.

– Det var ingen som forstod hvorfor folk ville komme med mat og klær til disse personene som kommer over grensa. Vi har ikke behov for det her, sier Møllebakken.

Han har tatt denne oppfordringen til facebookgruppa Refugees Welcome to Finnmark, der finnmarkinger som ønsker å hjelpe flyktningene har samlet seg. Tidligere har politiet sagt at de ikke har plass til alle flyktningene som kommer over grensa.

Får det de trenger

I helgen har flere flyktninger tatt seg over grensa ved Storskog, og det totale antallet flyktninger som har passert grensa er nå oppe i 193. De fleste kommer fra Syria. Politiet i Øst-Finnmark oppfordrer likevel folk som ønsker å hjelpe nyankomne flyktninger i Sør-Varanger om å sende hjelpa sørover.

Hans Møllebakken

Politistasjonssjef Hans Møllebakken mener politiet og grensevakta har god kontroll på situasjonen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Hjelpen bør sendes sørover, da flyktningene oppholder seg i Finnmark i et begrenset tidsrom. De som kommer til oss får den hjelpa de trenger i form av overnatting og mat all den tid de er hos oss, sier stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon.

Møllebakken forteller at de som ikke når flyet til Oslo den dagen de ankommer, blir innlosjert på hotell og at de får mat under oppholdet.

– Vi opplever at sammen med grensevakta har vi god kontroll over hva som skjer på norsk side av grensen. Vi har også fått tilbakemelding fra asylsøkere som takker for den hyggelig og gode behandlingen de fikk på Storskog. Det er vi stolte over, skriver Møllebakken til bistandsgruppa.

Gode hensikter

Konstituert rådmann Nina Bordi Øvergaard sier at kommunen har en god dialog med politiet.

– Vi avklarer behovene fortløpende, og per i dag er det ikke noe behov. Politiet håndterer denne situasjonen bra, sier Øvergaard.

– Det er innbyggere som viser en god vilje og en god tanke om å støtte opp, og de har spurt flyktningetjenesten om de kan bidra med mat, klær og annet til flyktningene som kommer, bekrefter Øvergaard.