NRK Meny
Normal

Politiet ønsker lukket leir for asylsøkere i Kirkenes

Fjellhallen i Kirkenes – som inntil nå har vært brukt som transittmottak – kan bli gjort om til et lukket bosted for asylsøkere.

Kirkenes

Fjellhallen i Kirkenes fungerer som transittmottak for de mange migranter og flyktninger som kommer over grensa fra Russland.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) har bedt Sør-Varanger kommune om å få bruke Fjellhallen i Kirkenes for personer som har fått avslag på asylsøknaden og som skal sendes ut av landet. Det opplyser ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til NRK.

Rune Rafaelsen på Storskog

Ordfører Rune Rafaelsen, Sør-Varanger.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Dette er knyttet opp mot de nye lovendringene, som går på utsendelse av dem som ikke har behov for asyl. At man har en slik plassering, slik at folk ikke bare blir sluppet ut i lokalsamfunnet, gjør at man har kontroll på dem, sier Rafaelsen.

I Norge i dag finnes et tilsvarende lukket utlendingsinternat på Trandum leir på Østlandet.

Fjellhallen i Kirkenes har inntil nylig vært brukt til transittmottak for asylsøkere som har kommet til Norge over grensa på Storskog fra Russland. Kapasiteten har vært på 300 personer, før asylsøkerne ble sendt videre til ordinære asylmottak.

I forrige uke åpnet et helt nytt ankomstsenter på Høybuktmoen utenfor Kirkenes med plass til 600 personer.

Forhindre forsvinning

Ifølge Rafaelsen er meningen at det såkalte utlendingsinternatet i Kirkenes kun skal huse asylsøkerne i kort tid før de sendes ut. Utlendingsinternatet skal ha plass til cirka 50 personer i døgnet. At de skal samles på ett sted, er for å hindre at de forsvinner ut i samfunnet.

Også Storskog grensestasjon vil snart få forsterkninger fra UDI. Det er planlagt å øke bemanningen med 15 personer.

Siden august har det kommet tusenvis av asylsøkere over den norskrussiske grensa, noe om har medført sprengt kapasitet på registrering og innkvartering av asylsøkerne.

Grensa

Asylsøkere med sykkel passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Vedtok lovendring

Det var mandag at Stortinget vedtok at man skal kunne fengsle asylsøkere som ikke vil få søknaden sin realitetsbehandlet. Det betyr at man behov for fengslingskapasitet.

– Det skal ikke være et ordinært fengsel, men det må være et utlendingsinternat lik Trandum eller et annet forsterket asylmottak. Den kapasiteten har vi ikke i Øst-Finnmark i dag, og den må jo opp veldig raskt hvis lovendringen skal ha noen effekt, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap).

Ifølge Pedersen er det lov å holde på asylsøkerne i inntil sju dager med de nye lovendringene.

Presset domstol

I tillegg til et lukket bosted trengs det også økt kapasitet hos domstolene. Asylsøkerne må nemlig fremstilles for fengsling først.

Erling Moe

Erling Moe, Domstoladministrasjonen.

Foto: NRK

Ifølge avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen har politiet lagt til grunn 30 fremstillinger i Øst-Finnmark tingrett i uka.

– Det er langt unna det som kan håndteres ved domstolen i Vadsø i dag. Vi har pressede budsjetter i domstolen for tiden, og statsbudsjettet var dårlig nytt for oss. Vi må ha ekstra ressurser, sier Moe.

Han mener det trengs minst to dommerfullmektiger til, og at stillingene må på plass raskt. Moe minner også om ankemuligheten som asylsøkerne har.

– Da trenger også Hålogaland lagmannsrett flere ressurser, påpeker han.