Politiet i Finnmark ber om svar fra russiske myndigheter

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark ber russiske myndigheter avklare hvorfor seks asylsøkere slapp over grensen på Storskog tirsdag.

Passkontroll på Storskog

Tirsdag kom seks personer fra Armenia og søkte asyl på Storskog. Dette er første gang noen har krysset grensen til Norge fra Russland og søkt asyl i Norge siden 30. november 2015.

Foto: Amund Trellevik/NRK

De seks som kom tirsdag ettermiddag over Storskog er fra Armenia og tok seg til grensen med bil ved 13.30-tiden. Det er snakk om seks personer i alderen 4 til 58 år. Ingen av de seks hadde visum til Schengen-området.

Politiet i Finnmark forsøker nå å finne ut om dette er en ny praksis fra russisk side.

– Det holder vi på å finne ut av nå. Vi har bedt om svar på hvorfor de ble sluppet gjennom, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt til NTB.

Hun vet ikke hvor lang tid det vil ta før russerne svarer.

– Jeg har sendt en skriftlig forespørsel til min russiske motpart, og den skulle leveres nå i formiddag, sier politimesteren.

Vil oppklare avtale

Til NTB tirsdag kveld opplyste operasjonsledelsen i Finnmark politidistrikt at norske myndigheter ble varslet av russiske myndigheter om at seks personer ville søke asyl i Norge.

Det er imidlertid uklart om grensepasseringen tirsdag er i tråd med avtalene Norge og Russland har inngått.

Per Willy Amundsen på Storskog

Politimester Ellen Katrine Hætta og justisminister Per-Willy Amundsen på Storskog for få uker siden. I bakgrunnen er det nye grensegjerdet til mange millioner kroner som skal forhindre asylsøkere å ta seg over den norsk-russiske grensa.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Hætta opplyser at personell fra Politiets utlendingsenhet tok kveldsflyet til Kirkenes tirsdag for å ta seg av registreringen av asylsøkerne.

– Saken vil bli hurtigbehandlet etter instruksen som Justisdepartementet ga under asylkrisen i 2015, sier hun.

Asylkrisa på Storskog

I fjor kom det ingen asylsøkere fra Armenia til Norge, men i 2015 behandlet Utlendingsdirektoratet (UDI) 16 søknader. Alle fikk avslag.

Rundt 5.500 migranter kom til Norge via Russland i 2015. De fleste på sykkel. Asylstrømmen stanset da Norge og Russland ble enige om å endre formuleringer i dokumenter som asylantene fikk av norske myndigheter.