Politiet fant ingenting etter ROV-søk - nå etterlyser de vitner

Selv om politiet var rimelig sikre på at det var den savnede fiskebåten som lå på 406 meters dyp i Sørøysundet, fant de ingenting.

Båten HRS leter etter

Det er denne trebåten på ca. 30 fot som er meldt savnet. Båten har hjemmehavn i Alta.

Foto: Privat

Forrige uke fant ubåter fra Forsvaret indikasjoner på at noe, som har samme størrelse som fiskebåten til den savnede altaværingen Jan Tore Reiersen, ligger på 406 meters dyp.

Onsdag denne uken ble det dermed satt i gang et ROV-søk.

En type undersøkelse som kun iverksettes dersom man er ganske sikker på å gjøre funn, opplyser stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen i Finnmark politidistrikt.

Nå er ROV-søket avsluttet, men båten, og Reiersen, er fortsatt forsvunnet.

– Det er viktig for oss å gi et svar på årsaken til havariet, både til pårørende og til kystbefolkninga i Finnmark, sier Sirma-Tellefsen.

– Og da kan man kanskje unngå tilsvarende hendelser i fremtiden.

ROV i Repparfjorden

Rov er et verktøy som brukes til inspeksjoner, høytrykksvasking, heving av båter, undervannsposisjonering og søkeoppdrag.

Foto: Jan Helge Fosså / Havforskningsinstituttet

Borte i 11 dager

Reiersen reiste ut fra Øksfjord natt til lørdag 30. april, og ble meldt savnet påfølgende mandag.

Et omfattende søk ble satt i gang i regi av Hovedredningssentralen Nord-Norge, med helikopter, forsvaret og privatpersoner. Kort tid etter fant de to gjenstander i havet, en stol og en treluke, som er identisk med båtens interiør.

Sirma-Tellefsen sier man hadde en god indikasjon på at funnene ubåtene hadde gjort kunne være havaristen.

– Det stemte også godt overens i forhold til tidevannsberegningene som ble funnet under redningsaksjonen. Men dessverre ble det ikke gjort noe funn på stedet.

Tarjei Sirma-Tellefesen

Stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen i Finnmark politidistrikt etterlyser tips fra båter og folk som har vært i området i dagene rundt 30. april. Arkivfoto.

Foto: Tarjei Abelsen

Etterlyser vitner

Politiet oppfordrer nå fritidsbåter som har oppholdt seg ute på sjøen i området Øksfjord, Stjernesundet, Rognsundet og Sørøysundet til å ta kontakt.

– Det kan hende at de som har vært i området kan bidra med informasjon som gjør at vi kan få grunnlag for andre søk, sier Sirma-Tellefsen.

Politiet vurderer nå andre søketyper, som strandsøk og kanskje dronesøk over tid. Båten kan ha fulgt tidevannet og strømmen inn til land, sier stabssjefen.

De pårørende er informert om at resultatet av ROV-søket var negativt.