Politiet brukte seks timer på å komme til ulykkesstedet

Politiet fikk ikke være med helikopteret, måtte bruke båt og bil for å komme til dødsulykke.

Ulykke på Rolvsøy

Her er bilen etter utforkjøringen.

Foto: Politiet

Rundt halv tre natt til søndag kjørte en personbil av veien på Rolvsøy i Vest-Finnmark. En mann i 50-årene omkom momentant, mens en annen mann ble lettere skadd.

Brannmannskap fra Havøysund var først på stedet med et redningshelikopter fra Banak. Politiet ankom 08.35, altså seks timer etter ulykken skjedde.

Tor Bjarne Stabell

- Det skal være samme prioritet uansett hvor en ulykke måtte skje, sier varaordfører i Måsøy, Tor Bjarne Stabell.

Foto: Allan Klo / NRK

– Det høres urimelig ut. Når det har vært en ulykke med et veldig uheldig utfall, burde man komme på skadestedet for å få gjort de vurderingen som er nødvendig. Det skal være samme prioritet uansett hvor en ulykke måtte skje. Jeg synes dette er svært uheldig, sier varaordfører i Måsøy kommune, Tor-Bjarne Stabell.

Kunne ikke bli hentet av helikopteret

Fungerende politimester, Morten Daae understreker at man ba om at politiet skulle bli hentet av helikopteret i Hammerfest før turen gikk mot Rolvsøy, men at det ble avslått på grunn av situasjonen på ulykkesstedet.

– I utgangspunktet kunne ikke politiet gjøre noe fra eller til på ulykkesstedet. Både den avdøde og den andre skadde var fraktet bort. Den ene ble sendt til Havøysund og den andre til sykehuset i Hammerfest, slik at brannvesenet var på stedet og hadde kontroll til vi kom, sier Daae.

Fungerende politimester i Finnmark, Morten Daae.

Fungerende politimester i Finnmark, Morten Daae.

Foto: Allan Klo / NRK

Ettersom brannmannskapet fra Havøysund var underveis, anså politiet det som tilstrekkelig å benytte den valgte reiseruta: Bil fra Hammerfest til Havøysund, så båt til Rolvsøy.

– Utfordrende å komme til kysten av Finnmark


– Rolvsøy ville vært en utfordring å komme til uansett hvor vi hadde vært. Hadde vi hatt mannskap på vakt i Havøysund så ville vi nok vært der tidligere, men i utgangspunktet er det utfordrende å komme til alle øyene utenfor kysten av Finnmark.

Da det ikke var mannskap i Havøysund på vakt, ble politiet nødt til å sende ut mannskap fra Hammerfest.

Politiet har fire definisjoner på hvor raskt man skal sende ut tjenestefolk til hendelser. Hendelsen på Rolvsøy var i kategori to.

- Når det gjelder prioritet en, altså det som defineres som haster, så er det i utgangspunktet når det pågår voldshandling eller hendelser som tilsier at det er behov for umiddelbar politibistand, sier Daae.

Fikk ikke kontakt med beredskapen

Gunnarnes, Rolvsøy Gunnarnes på Rolvsøy, Måsøy kommune

Rolvsøy i Måsøy kommune.

Foto: Allan Klo

Måsøy kommunes brannvesen klarte ikke å oppnå kontakt med sine beredskapsfolk på Rolvsøy. Det ble dermed sendt ut egne folk med båt fra kommunesenteret Havøysund. Disse ankom stedet en og en halv time etter ulykken.

Utforkjøringen blir nå etterforsket.

Ifølge regionlensmann Tarjei Leinan Mathiesenved ved Porsanger lensmannskontor, mistenker man at alkohol har vært involvert i hendelsen. Mannen som overlevde ulykken er avhørt, men så langt har man ikke avklart hvem som var kjøreren av ulykkesbilen.