NRK Meny
Normal

Plutselig hoppet bjørnen mot elgjegeren

Elgjegeren fra Karasjok tror jakthunden Karo kan ha reddet livet hans. Statens naturoppsyn mener det var bare et skinnangrep.

Roald Solbakken

Roald Solbakken mener jakthunden Karo reddet livet hans da de mandag var utsatt for et skinnangrep.

Foto: Privat

Det var mandag morgen Roald Solbakken la ut på elgjakt. Etter en tur på kun 600 meter fra leiren begynte jakthunden å gjøre tegn til at han hadde funnet et dyr. Det var imidlertid noe helt annet enn en elg som befant seg i krattskogen.

– Plutselig hoppet det en bjørn opp foran meg. Jeg rakk verken å reagere med våpen, eller på andre måter. Da bjørnen kom mot meg, angrep hunden. Jeg tror den bet bjørnen i baken, sier Solbakken.

Han fikk skutt noen varselskudd før bjørnen løp unna. Solbakken ringte deretter til jaktlaget han var på tur med. De fikk hentet ham ned til leiren de hadde satt opp.

– Jeg har sett bjørn flere ganger i mitt liv, men aldri opplevd noe slikt som dette, sier Solbakken, som beskriver bjørnen som stor.

Det var avisa Avvir som først omtalte saken.

– Skulle ikke ha skutt mot bjørnen

Magne Asheim i Statens naturoppsyn er ansvarlig for rovvilt i Finnmark. Han tviler ikke på at hendelsen virket dramatisk for Solbakken, men mener at han mest sannsynlig ikke var i fare.

– I utgangspunktet skal det ikke være farlig. Bjørnen ser ikke på folk som mat. Vi tror den vil forsøke å komme seg unna, og den vil ikke angripe for å drepe. Det er det veldig sjelden at den gjør. Når det skjer, så er det i de tilfellene jegeren har skutt på bjørnen, sier Asheim.

Magne Asheim

Magne Asheim, rovviltansvarlig i Finnmark for Statens naturoppsyn.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han mener reaksjonen til Solbakken da bjørnen sto framfor ham var helt naturlig, men likevel feil.

– Det man skal gjøre er å gi seg til kjenne som menneske, sånn at bjørnen blir helt klar over at det er folk tilstede. Da vil den i de aller fleste tilfeller vike unna. Et skinnangrep er en veldig skremmende opplevelse, men det viktigste er å ikke løsne skudd. Men det er forståelig at man ikke opptrer rasjonelt under en slik opplevelse, sier Asheim.

Han sier at Statens naturoppsyn ikke ser det som nødvendig å skyte bjørnen på bakgrunn av hendelsen med Solbakken.

– Det som har skjedd er et skinnangrep, og det er slikt som kan skje når enn kommer for nær, sier han.

Roald Solbakken

Det var mandag morgen Roald Solbakken og jakthunden «Karo» opplevde skinnangrep under en jakttur.

Foto: Privat

Stolt av jakthunden

Solbakken lovpriser uansett jakthunden sin for at den avverget noe som kunne ha endt mer dramatisk.

– Jeg er stolt av denne hunden. Hvis jeg ikke hadde hatt denne hunden, så hadde jeg ikke overlevd dette her, sier elgjegeren.

Laster kart, vennligst vent...