NRK Meny
Normal

Pizzabaker er overbevist: – Nesseby kan ta i mot over 100 flyktninger

VARANGERBOTN (NRK): Deniz Bardacki fra Tyrkia startet restaurant i Varangerbotn for tre år siden. Neste år anslår han å omsette for 25 millioner kroner og har kun utenlandske kollegaer.

Deniz Bardakci

Deniz Bardakci fra Tyrkia har hatt stor suksess etter at han kom til Norge. Han mener det ikke er noe i veien for at en liten bygd som Nesseby kan ta i mot mange flyktninger.

Foto: Stian Strøm / NRK

Valglogo

Mandag kveld er årets kommunedebatt i Finnmark kommet til Nesseby. Et av temaene i debatten vil være flyktninger. Kommunen som kun teller litt over 900 personer har de siste årene bosatt flere, og enkelte har nå tatt til orde for at det er rom for enda flere.

I helga foreslo Bjarne Store-Jakobsen, ordførerkandidat for Samefolkets parti i Nesseby, at Karlebotn internat blir et akuttmottak for syriske flykninger.

Bjarne Store-Jakobsen

Ordførerkandidat for Samefolkets parti, Bjarne Store-Jakobsen, foreslår at Nesseby skal ta imot flere flyktninger.

Foto: Stian Strøm / NRK

Ikke noe problem, mener pizzabaker og daglig leder Deniz Barakci i Varangerbotn.

– Det kan være fint, hvis det finnes et riktig apparat til å ta dem imot. Å ta imot hundre flyktninger hvis de ikke kan integreres i samfunnet kan bli feil, for det kan føles som om de er i et fengsel. De må få komme seg ut i samfunnet slik at de får rutiner og et daglig liv, sier Bardakci.

Restaurantsuksess

For tre år siden startet han opp sin egen restaurant i Varangerbotn. Neste år anslår han å omsette for over 20 millioner kroner, og i oktober i år vil lønningslista teller 22 utenlandske arbeidere. Nordmenn er oftest ikke interessert i slike jobber han kan tilby.

Karlebotn internat

Bjarne Store-Jakobsen vil gjøre det tidligere internatet i Karlebotn om til et akuttmottak for flykninger.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi har nordmenn som vikarer her av og til, men vi behøver folk som kan yte service i samfunnet. Av det jeg kan lese meg til, så holder hele samfunnet her i Norge på å bli ledere, og da blir servicebransjen helt nakne. Systemet sier at vi skal finne arbeidskraft og få dem montert i samfunnet, og det er det jeg gjør. De får jobb, jeg lærer dem lokalkultur og lokale hobbyer. Nå begynner de sakte, men sikkert å trives her, sier Bardakci.

Vil ansette flere flyktninger

Han mener det ikke er tilfeldig at hans suksesshistorie kan finne sted i ei liten bygd som Varangerbotn.

Deniz Badakci

Deniz Bardakci sier han kan ta i mot to til tre flyktninger om Nesseby går inn for å ta i mot flere.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Hvis vi har et bra apparat, og vi er dyktige på integrasjon kan vi gjøre så flyktningene går inn i reindrifta, fiskeribransjen eller skaper arbeidsplasser. Veikrysset Nesseby sitter på er som å ha 50 kyr i stallen, uten at de blir melket. Det fordi dette er et spennende veikryss, det skjer veldig mye her. Alle servicebransjer har håp og fremtid i Varangerbotn. Det er et utrolig potensial her fordi det er så mye folk som reiser fram og tilbake, sier Bardakci.

– Varangerbotn og Karlebotn er et sentralt knutepunkt som må reises opp. Det handler bare om et apparat. Hundre er kanskje mye, men 30 til 50 flykninger kan vi klare lett. Jeg kan love at jeg kan ta imot to, kanskje tre, sier gründeren i Varangerbotn.

Om politikerne i Nesseby er enig med Deniz Bardakci og Bjarne Store-Jakobsen om at det er plass til flere flykninger i bygda, får man svar på klokken 19.00 i kveld.

Valgdebatt fra Finnmark

Debatten starter klokken 19.00.