NRK Meny
Normal

Petter Jahnsen kan bli historisk

Tufsingdølen vant årets Femundløp og kan vinne Europas lengste og tøffest hundeløp – Finnmarksløpet. At han kan bli historisk, tar han med et smil.

Petter Jahnsen

Petter Jahnsen vant Femundløpet 600, og sikret seg dermed europamestertittel for 2016 i langdistanse hundekjøring.

Foto: Thorbjørn Jungård

– Det hadde vært gøy å vinne begge løpene, sier han med en latter i stemmen. Han har egentlig ikke tenkt på den muligheten. Men spannet er veldig godt, så hvis jeg ikke har noe uhell eller sykdom underveis så har jeg en god sjanse til å vinne.

Finnmarksløpet er Europas lengste og tøffeste hundeløp – 1 000 kilometer gjennom vill, rå og vakker natur. I år er det 132 hundekjørere som skal gi seg ut på en ensom kamp mot seg selv og naturen.

Jahnsen har gjennomført løpet to ganger, og brutt enda flere. I år kan han altså bli historisk om han vinner 1000 kilometeren. Det er ingen som har vunnet både Femundløpet og Finnmarksløpet samme år. Uten at han tror det har noen stor betydning for han som hundekjører.

– Jeg vil sikkert selge flere hunder og flere parringer. Og så vil jeg jo selvfølgelig være veldig fornøyd. Noe annet vil det neppe bety for han har ingen sponsorer som bryr seg med hva han gjør.

Taktikken er klar

Taktikken for Finnmarksløpet er å starte ut pent og pyntelig for deretter å holde en jevn fart gjennom hele løpet. Det er også viktig å la hundene få den hvilen de skal ha, mener Jahnsen som vil sørge for å holde en fart som er komfortabel for alle.

– Jeg bryr meg veldig lite om hva andre folk synes og mener om det jeg gjør. Men jeg bryr meg veldig mye om å være tro mot mine prinsipper. Det er det viktigste for meg.

Samme taktikken sørget for seier under Femundløpet. Det har sjelden vært så tett i teten som rett før målgang, Jahnsen lå bak både Ralph Johannessen og Robert Sørlie, men gikk til slutt av med seieren.

Petter Jansen vant F600

Petter Jahnsen ble europamester i langdistanse hundekjøring da han vant årets Femundløp.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Han mener han kjørte smart, og han hvilte ofte underveis i den 27. utgaven av Femundløpet.

– Jeg har gjort et solid treningsarbeid gjennom hele sesongen. Under løpet brydde jeg meg overhodet ikke med hva de andre gjorde. Jeg passet på at hundene mine var komfortable med farta og fikk hvilt nok.

Ikke konkurransemenneske

– Jeg driver ikke med hundekjøring for å kjøre løp. Jeg kjører løp fordi jeg driver med hundekjøring. Men han synes det er morsomt å kjøre løp, selv om han ikke deltar i så mange.

Jahnsen fra Tufsingdal i Nord-Østerdalen hevder at han ikke er noe utpreget konkurransemenneske.

– Det er jeg ikke selv om det nok finnes de som vil påstå det. Jeg har aldri tatt konkurransene så veldig høytidelig. Men det er selvfølgelig gøy de gangene jeg kjenner at spannet fungerer. Det er ordentlig moro!