Normal

Per (33) ville bli lærling, men det var vanskelig

I voksen alder bestemte Per Valdeland-Hansen seg for å satse på elektrikeryrket. Men å få lærlingplass skulle bli svært vanskelig.

Harald Johnsen og Per Valdeland-Hansen

Per Valdeland-Hansen har fått lærlingplass i voksen alder. For bedriftseiere som Harald Johnsen (til venstre) er lærlinger som 33 år gamle Valdeland-Hansen 40 prosent dyrere enn yngre.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

– Jeg sendte ut mange søknader, men fikk også mange svar: «Vi kan ikke ta imot lærlinger, dessverre», sier Per Valdeland-Hansen (33).

Økonomi er forklaringen

Som godt voksen mann bestemte 33-åringen seg for å skifte yrke.

Men selv om næringslivet sårt trenger kompetent arbeidskraft er det ikke lett for en mann som har passert de tretti år å få nødvendig lærlingplass.

Forklaringen er økonomi, forklarer Harald Johnsen, montør og opplæringsansvarlig i Gagama elektro i Rypefjord.

– Tilskuddene er betydelig mindre. Vi har en opplæringsperiode på to og et halvt år, og i den perioden er tilskuddene vi får for eldre lærlinger 40 prosent lavere enn tilskuddene vi får for reformslærlinger, sier Johnsen.

For mange betyr dette full stopp i utdanningsløpet.

– Dette er selvsagt fortvilende for den enkelte, som ikke får utdannelsen sin. Dette er topp motiverte folk, men som ikke kommer videre, sier Johnsen.

Ny problemstilling

Byråkrater fra nærings- og fiskeridepartementet var i dag på besøk i Finnmark. At eldre lærlinger har problemer med å få lærlingplass var en ny problemstilling.

– For oss som er her i dag er dette litt ukjent. Men nå sitter med den kunnskapen. Vi tar dette med oss og ved innspill eller henvendelser kan vi informere vår politiske ledelse. Så kan de vurdere om de vil ta dette videre, sier Hege Sandvik, førstekonsulent i Nærings- og fiskeridepartementet.