Hopp til innhold

Partibarometer: Mot knepent rødt flertall i Finnmark

Det går mot rødt flertall i fylkestinget i Finnmark. Det viser en meningsmåling utført av Respons Analyse for NRK. Ifølge meningsmålingen har Arbeiderpartiet og SV til sammen 18 av 35 mandater i fylkestinget.

Tommy Berg

I VINDEN: Finnmark SVs leder Tommy Berg er fornøyd med at partiet går frem i en ny meningsmåling.

Foto: Alta SV

Arbeiderpartiet går tilbake fem prosentpoeng, mens SV øker med to siden NRKs partibarometer i juli.

– Det betyr at vi har gjort masse riktig i denne valgkampen, sier leder i Finnmark SV Tommy Berg.

Han tror det er flere av SVs kampsaker som er årsaken til at partiet ifølge meningsmålingen opplever en fremgang.

– Oppdrettssaken har vært viktig for oss, flyktningesaken, heldagsskole og eldrepolitikk er saker jeg vil trekke frem som kan ha fått velgerne til oss, sier Berg.

Ap størst, men går tilbake

Partiet som ifølge meningsmålingen ligger best an før kommune- og fylkestingsvalget i Finnmark er Arbeiderpartiet, med hele 43,4 prosents oppslutning. Det er en økning på fire prosentpoeng fra fylkestingsvalget for fire år siden.

– Nå ser det ut til at det er en oppadgående trend for vårt parti nasjonalt, og for oss i Finnmark er det viktigste nå å være tydelig på vår politikk, og det at de ressursene vi råder over i Finnmark, de skal gi aktivitet og virksomhet i Finnmark, sier fylkesleder Ingalill Olsen.

Samtidig opplever partiet en nedgang i forhold til NRKs forrige partibarometer, der Arbeiderpartiet i juli lå an til å få 48,6 prosent av stemmene i Finnmark.

Ingalill Olsen

VENTER: Leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill olsen, vil vente med å juble før valgresultatet er klart.

Foto: Eirik Hind Sveen

– Arbeiderpartiet ble målt veldig høyt sist, og faller fem prosentpoeng ned nå i september. Det som har skjedd siden den tid er at SV, og tildels også Høyre, har klart å demme opp for overganger til Arbeiderpartiet, sier daglig leder i Respons analyse Thore Gaard Olaussen til NRK.

– Er det noe man ser også på landsbasis?

– Det viser seg at SV har klart å demme opp for overgang til Arbeiderpartiet, og klart å mobilisere sine egne i større grad enn det de gjorde tidligere i valgkampen, sier Olaussen.

– Det kan bli tøft

Jo Inge Hesjevik

BEKYMRET: Leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik (t.h.), medgir at han er bekymret over velgerflukten fra Høyre.

Foto: Robin Mortensen / NRK

For Høyre er tendensen at partiet går tilbake i nasjonale meningsmålinger. Den siste målingen i Finnmark viser imidlertid en oppgang på to prosentpoeng for Høyre i Finnmark.

Likevel ligger partiet langt under valgresultatet for 2011 og 2013. I 2011 fikk partiet 20,4 prosent av stemmene, mens meningsmålingen fra september i år viser 16,8.

– Det var et veldig godt valg vi hadde for fire år siden, men selv da klarte vi ikke å komme i posisjon på fylkestinget, og det kan virke minst like tøft ved denne korsveien, men vi kan jo ikke gjøre noe annet enn å jobbe for et skifte. Jeg tror det ville vært sunt også for Arbeiderpartiet å få en periode i opposisjon etter 50 år i posisjon, sier leder for Finnmark Høyre Jo Inge Hesjevik.

Miriam Akkouche

NYSTARTA: Selv om Miljøpartiet De Grønne er nystarta i Alta er det en sjanse for at partiet kommer seg inn i kommunestyret. Fram mot valget er det stand og debatten som står på kalenderen for Miriam Akkouche.

Foto: Erik Lieungh

Nytt parti på fylkestinget

Ifølge meningsmålingen fra Respons vil Miljøpartiet De Grønne få ett mandat i fylkestinget i Finnmark. Partiet har i meningsmålingen 2,5 prosent av stemmene. Det er 0,1 prosent mer enn Kystpartiet, som vil miste ett mandat, skulle resultatet fra meningsmålingen holde seg til valgdagen.

Det er først og fremst Venstre som avgir stemmer til MDG, viser analysen fra Respons.

Fremdeles er det fortsatt mange velgere som svarer at de ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på.

Partibarometeret er basert på 601 intervjuer, og er gjennomført i perioden 1.–7. september 2015 ved telefonintervjuing.

Partibaromenter Finnmark juli 2015

Parti

Fylkestingsvalget 2011

Stortingsvalget 2013

Respons juli 2015

Respons september 2015

Rødt

0.9

0.9

1.0

0.7

SV

6.1

5.2

4.2

6.2

Ap

39.6

39.8

48.6

43.4

Sp

3.9

3.7

6.3

4.0

Venstre

4.8

3.6

4.4

5.5

KrF

3.2

3.0

2.1

2.8

Høyre

20.4

21,3

14.6

16.8

Frp

9.6

16.0

12.6

12.3

MDG

0.6

2.2

2.6

2.5

Kystpartiet

6.4

1.5

2.1

2.4

Samefolkets liste

4.0

-

0.0

0.9

Andre

0.5

2.7

1.5

2.5*

*) Gruppe Andre omfatter denne gang 1.3 til De Kristne, 0.3 til Pensjonistpartiet, 0.3 til «Samelandspartiet», 0.3 til Kristent Samlingsparti og 0.3 til NKP

Ekspander/minimer faktaboks