Overrasket over russiske spionanklager

Russiske spionanklager mot direktør Atle Berge i Ølen betong overrasker Jonas Gahr Støre, som likevel håper at samarbeidet over grensa fortsetter.

Partileder Jonas Gahr Støre under Arbeiderpartiets halvårige pressekonferanse.

Jonas Gahr Støre er overrasket over russiske spionanklager mot direktør Atle Berge i Ølen betong.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg ble veldig forbauset og trist fordi jeg kjenner Ølen betong-direktør Atle Berge og hans og vilje til å få til ting, sier Støre.

Som utenriksminister satset Jonas Gahr Støre stort på nordområdepolitikk og samarbeid med Russland. Gjennom barentssamarbeidet kjenner Gahr Støre godt til Ølen betong og direktør Atle Berge.

Håper russerne rydder opp

Han sier han derfor er overrasket over Russlands spionanklager mot Ølen betong-direktøren.

– Ølen betong er blitt brukt som et godt eksempel på at det går an å ha forretningsmessig samarbeid over grensa, sier Jonas Gahr Støre.

– De gjorde også mye viktig for russisk næringsliv i den nordlige regionen, så jeg håper russerne er sitt ansvar bevisst, og ikke skaper en situasjon som kan gjøre dette enda vanskeligere for flere, sier Støre.

Uønsket situasjon

For tre uker siden ble Atle Berge nektet innreise til Russland i ti år med mistanker om spionasje hengende over seg. Møter med ansatte i Ølen betong i Murmansk, blir nå gjort i Kirkenes eller på videokonferanse. Samtidig jobber han for å få omgjort innreiseforbudet.

– Situasjonen er ikke som ønsket, men vi tar det slik på kort sikt, så får vi se litt ut i august hva som skjer. Men det kan ikke være slik på lengre sikt, sier Atle Berge.

Atle Berge er fra Ølen i Rogaland og har bodd åtte år i Murmansk.

Ølen Betong har gjort det godt i Russland med store kontrakter. Ifølge Berge har selskapet investert nærmere 200 millioner norsk kroner i Murmansk.

Tror Ølen betong sin posisjon kan løse situasjonen

Liv Monica Stubholt er partner i advokatfirmaet Selmer og styreleder i norsk-russisk handelskammer. Hun tror Ølen betong sin posisjon som utstillingsfirma for det norsk-russiske samarbeidet, kan tjene Berge og være med på å løse situasjonen som nå har oppstått.

Liv Monica Stubholdt

Liv Monica Stubholt tror Ølen betong sin posisjon kan gjøre det lettere å løse spionanklagen mot Berge.

Foto: Tore Berntsen / Tore Berntsen.


Stubholt ser at denne saken også skaper usikkerhet for norske selskap som vurderer å investere i Russland. Hun poengterer at skal man investere her, så krever det god planlegging og langsiktighet.

– Det er store muligheter i Russland for norske bedrifter på de områder som ikke er berørt av handelsaksjonene. Vi anbefaler derfor norske bedrifter å vurdere mulighetene i det russiske markedet.

Kreves tålmodiget og utholdenhet for å lykkes

Handelsanksjonene mellom Russland og den vestlige verden fortsetter. Jonas Gahr Støre ser at samarbeidet som er jobbet fram mellom nabolandene er nede i ein bølgedal.

– Dette handler om å utvikle bedre forbindelser i en region der det nesten ikke har vært forbindelser på sytti år. Historien har lært oss at her må vi ha tålmodighet og utholdenhet for å lykkes, sier Jonas Gahr Støre.