Hopp til innhold

Overgrepssiktet blir hengt ut på Facebook

En mann i 40-årene er siktet for overgrep mot et barn i barnehagen der han jobber. Til tross for at politiet ikke ønsker å identifisere han, har mannen allerede blitt dømt på Facebook.

Håkon Helsvig

Håkon Helsvig er forsvareren til siktede. Alta ble denne uken rystet av overgrepssaken der en barnehageansatt er siktet for overgrep mot ett av barnehagens barn.

Foto: Marte Lindi

– Dette kan fort akselerere. Saken er så fersk at det fort bare kan bli mer publisitet rundt den, mer uthenging og mer skriving. Det er ikke noe mer å si om det. Du er ikke skyldig før du er dømt, sier siktedes forsvarer.

Denne uken ble det kjent at en mann i 40-årene er siktet for overgrep mot ett barn. Siktede jobbet i barnehagen der overgrepet skal ha skjedd.

Mannen er nå varetektsfengslet, og politiet er svært sparsommelige med detaljer grunnet etterforskningen. Det stopper ikke sinte borgere i å spre informasjon om siktede ut på Facebook.

– Siktede er ikke dømt

NRK har snakket med en av dem som har identifisert siktede på Facebook. Han bekrefter at han ønsker å spre informasjon om siktede, til tross for at han ikke er dømt.

– Jeg forstår ikke hvorfor «slike» folk ikke skal identifiseres, sier mannen.

Han ønsket ikke å kommentere saken videre.

Lensmann i Alta, Svein Tore Nilsen påpeker at politiet kun er på etterforskningsstadiet.

– Det er ingen som er dømt foreløpig. Hvor saken kommer til å ende kan man ikke si noe om nå, sier Nilsen.

Lensmannen sier de har registrert at den siktede har blitt identifisert på Facebook.

Svein Tore Nilsen

Lensmann i Alta, Svein Tore Nilsen, sier de ønsker ro rundt arbeidet de gjør.

Foto: Erik Lieungh

– Beklager på det sterkeste

– Jeg beklager på det sterkeste at dette skjer. Jeg vet folk er opptatt av ytringsfrihet, men jeg synes folk skal ta seg litt i akt av hva de gjør. Det er en viss fare for at det kan vanskeliggjøre etterforskningen vår. Det kan vi ikke se på med helt blide øyne, sier Nilsen.

Også den siktedes forsvarer reagerer på uthengingen.

– Det er helt elementært og et kjent prinsipp i Norge, at du ikke er skyldig før du er dømt. Sånn er systemet, sier forsvarer Håkon Helsvig.

– Han vet at han er uthengt, men hvor og på hvilken måte har vi ikke snakket om. Han synes dette er leit selvfølgelig, ettersom han ikke erkjenner straffskyld.

Advokat Håkon Helsvig

Håkon Helsvig forsvarer den siktede 40-åringen.

Foto: André Bendixen

Ytringsfriheten gjelder ikke alt

Presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, sier det er all grunn til å be folk om å tenke seg om.

– Ytringsfriheten i Norge er vid. Det skal den være og det verner også politiet om. Når ytringer bryter norsk lov og går over i for eksempel trusler, rasisme eller hatefulle ytringer er det straffbart, sier Nilssen.

Hun sier det ikke har noe å si hva personen som blir uthengt har gjort. Noen ytringer er uansett straffbare:

– Norsk lov skiller ikke mellom hva slags status den som blir hengt ut har. Dersom man vurderer at en ytring eller en post er straffbar så vil det gjelde uansett.

Ida Dahl Nilssen

Presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, sier de får mange tips om ulike former for sjikane på nettet.

Foto: Kripos

Flere nyheter fra Troms og Finnmark