NRK Meny
Normal

Overgrepsdømt ble ikke kalt inn til soning – spesialenheten koblet inn

Spesialenheten for politisaker skal nå etterforske hvorfor en mann (53) som skulle ha sonet en dom på seks år for seksuelle overgrep mot barn, ikke ble kalt inn til soning.

Trondheim fengsel

FORVARINGSDØMT: Her i Trondheim fengsel, eller i Ila fengsel i Akershus starter forvaringsdømte på soninga. Finnmarkingen er dømt til 6 års forvaring.

Foto: Marit Langseth / NRK

Flere av innbyggerne i mannens hjemkommune har reagert på at den overgrepsdømte mannen har gått fritt rundt i lokalsamfunnet i flere måneder.

– Ut fra situasjonen og de spørsmålene som er reist rundt politiets håndtering etter at forvaringsdommen mot mannen ble rettskraftig, har jeg funnet at det riktig å sende saken over til Spesialenheten for politisaker, på eget initiativ. Det skriver politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Mannen ble i september i fjor dømt til seks års forvaring i Hammerfest tingrett, for grove og langvarige overgrep mot fem barn over flere år.

Anken hans ble avvist av Høyesterett i mai i år.

Ellen Katrine Hætta

SPESIALENHETEN: Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, har igjen valgt å oversende en sak til Spesialenheten for politisaker.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Statsadvokaten sendte så dommen til fullbyrdelse til påtaleavdelingen i Finnmark politidistrikt, men påtalen ble ikke oversendt til Kriminalomsorgen. Dermed ble heller ikke mannen innkalt til soning.

Skyldte på ubemannet kontor

Politiet har tidligere uttalt til NRK at årsaken til at mannen har gått fri er fordi saken havnet på et ubemannet kontor.

– I Øst-Finnmark er 3 av 4 kontoransatte sykemeldt. Det har gjort at saken har blitt liggende og vi har ikke klart og ta den opp slik vi burde gjort, sa påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt i august.

To saker sendt til Spesialenheten på kort tid

– Politiet i Finnmark har gjennomgått rutinene for å forhindre at lignende skal skje igjen, og velger også å sende saken til Spesialenheten for en uavhengig vurdering, skriver

Tingretten

DØMT: Mannen ble i september i fjor dømt til seks års forvaring i Hammerfest tingrett, for grove og langvarige overgrep mot fem barn over flere år.

Foto: Allan Klo

Hætta i politiets pressemelding.

53-åringen ble dømt til forvaring fordi gjentakelsesfaren er høy. Retten mente at mannen har vansker med å avstå fra å begå alvorlige seksuelle overgrep mot barn.

Det er andre gang på kort tid at politimesteren i Finnmark oversender saker til Spesialenheten for politisaker.

1. september ba politimesteren Spesialenheten granske politiet i Finnmark for hvordan de håndterte møte med thailandske Pimsiri Songngam (37) i forkant av da hun og hennes 12 år gamle sønn ble skutt og drept av ektemannen i Kirkenes.